#especialBrossa – Fundació Joan Brossa de Barcelona


Castellano

Acabem un any que ha estat ple de projectes, de viatges i de col·laboracions; ampliant la família del Cultius amb nous articles i nous articulistes, noves seccions, nous espais i sobretot tanta passió com sempre. Acabem l’any donant-vos les gràcies a tots els que ens heu anat llegint, escrivint, participant dels #dillunsartístics o senzillament donant like a les xarxes socials.

No volem marxar del 2016 sense un darrer projecte engrescador: col·laborarem aquest gener amb la Fundació Joan Brossa de Barcelona, amb un #dillunsartístics especial per a Brossa, del 16 al 19 de gener, dia del seu aniversari. No volem despedir l’any, tampoc, sense una última entrevista, la darrera del 2016, the last but not least, que diuen 😉

Parlem amb la Judith Barnés, gestora cultural i coordinadora de la Fundació Joan Brossa. Parla’ns una mica de Joan Brossa, com a creador i com a persona.

juditbarnes

Joan Brossa (Barcelona, 1919-1998) és un poeta en el sentit més ampli de la paraula. La seva creació defuig de qualsevol encasellament i el text, la imatge i l’acció conformen un tot dins del corpus poètic brossià. La poesia de Brossa pretén arribar a tothom, té una funció social, ens fa pensar.
Malgrat que no el vaig conèixer, cosa que m’hauria encantat, de seguida es percep que Brossa era una persona austera, senzilla, irònica, amb sentit de l’humor i amb una gran fascinació per la màgia i el transformisme. I compartim una cosa: l’esperit humanista! Jo vaig estudiar Humanitats a la Universitat Pompeu Fabra i curiosament ningú no em va parlar mai del màxim humanista del segle XX al nostre país. I és que Brossa és l’experimentació constant.

Què és la Fundació Joan Brossa i d’on sorgeix?

La Fundació Joan Brossa va néixer l’any 1999, un any després de la mort del poeta. Pepa Llopis, la seva companya sentimental, va ser qui va endegar-la amb el propòsit de promoure i conservar l’obra del poeta i difondre el seu missatge a un ampli nombre de lectors i espectadors.

La Fundació ha tingut diverses seus d’ençà de la seva creació. Actualment, l’entitat es troba a la primera planta del Centre d’Estudis i de Documentació del MACBA atès que tant el fons artístic, com l’arxiu personal i la biblioteca del poeta han estat cedits en dipòsit en aquest museu. El treball col·lectiu amb el MACBA vol contribuir a convertir Joan Brossa en un referent literari, artístic, cultural i social de la Catalunya contemporània.

És un museu en el sentit estricte de la paraula o un equipament que gestiona el patrimoni de l’autor? Quines propostes culturals promou l’entitat?

Jo defineixo la Fundació com una “Fundació portàtil” atès que d’ençà de la seva creació ha tingut diferents seus. Malauradament, l’entitat no disposa d’un espai propi que permeti exhibir l’obra de Brossa i això limita la nostra capacitat d’arribar a la ciutadania. Tot i així, mirem d’organitzar activitats ben diverses adreçades a tot tipus de públic: itineraris urbans, tallers de poesia, clubs de lectura, recitals poètics, presentacions de llibres, etc. D’altra banda, l’entitat ha consolidat un projecte educatiu força potent que té per objectiu fomentar la reflexió i la creativitat de les noves generacions. Aquest any hem treballat amb 2.200 alumnes d’escoles i edats ben diverses, una xifra significativa si tenim en compte que l’any 2014 vàrem tenir-ne uns 600. També treballem amb altres entitats culturals afins amb la voluntat de teixir una constel·lació brossiana que mostri el vessant més polièdric i transversal del poeta.

brossa_ariadna
Part del ‘Poema Visual Transitable en Tres Temps’, de l’article ‘Itineraris brossians’ de l’Ariadna Sanz Lacaba. http://cultiusculturals.blogspot.com.es/2014/03/itineraris-brossians-dautocar-poesia.html
En l’aspecte online esteu molt presents i heu fet moltes activitats, normalment al voltant de l’efemèride del naixement del creador. Quin és l’objectiu d’aquestes dinàmiques? Quins resultats n’heu obtingut? Quina ha estat la resposta de la gent?

Precisament perquè no disposem d’un espai físic, la xarxa s’ha convertit en un espai per interactuar. D’alguna manera considerem que els nostres seguidors de Facebook, Twitter i Instagram són, alhora, els nostres visitants. I sí, en la mesura del que és possible hem convertit Twitter en una eina de cocreació poètica. La iniciativa va començar ara fa tres anys: vàrem decidir que, entre el dia de la mort de Brossa (30 de desembre) i la data del seu naixement (19 de gener) publicaríem una paraula brossiana cada dia amb l’objectiu que els usuaris que volguessin, fessin acròstics a partir d’aquelles paraules. La iniciativa va ser un èxit rotund en termes de participació. A partir de llavors, i sempre durant les mateixes dates, plantegem dinàmiques similars: fa dos anys vàrem fer haikús a partir de poemes visuals brossians i l’any passat va ser el torn dels microrelats a partir de diferents instal·lacions.

L’objectiu d’aquestes iniciatives és el de crear comunitat, fomentar l’escriptura creativa a través de Twitter i donar a conèixer l’obra del poeta. És bonic veure com la gent s’hi aboca, dia rere dia. Totes aquestes experiències han acabat amb la publicació d’un llibre de piulades, en format digital, que recull una selecció de les creacions que s’han anat compartint a la xarxa. A banda d’aquestes experiències també hem dinamitzat clubs de lectura en línia i altres dinàmiques més específiques vinculades a la Setmana Barcelona Poesia. Estic segura que, si Brossa estigués viu, ja hauria experimentat amb aquestes plataformes.

Enguany fareu també un altre projecte online de cocreació? Explica’ns-ho.

La cosa cada vegada està més complicada però sí: ja hem publicat la propera iniciativa, #personatgesbrossians. Aquesta vegada elaborarem “poesia quotidiana” sense rima, sense estrofes i farem parlar alguns personatges brossians. En aquesta ocasió demanem que els usuaris potenciïn els sentits, que mirin la realitat amb altres ulls, que escoltin atentament, que pensin sobre tot allò que els envolta. Volem que facin poesia despullada a partir de les coses més banals perquè com deia Joan Brossa: “les coses menys importants són les més importants”. Pretenem donar veu als etcèteres de la nostra vida, a allò que obviem i que no té més transcendència. La quotidianitat serà la base per a la creació poètica.

Com tancareu la iniciativa? Heu pensat alguna cosa especial?

A banda de publicar el llibre de piulades corresponent, volem col·laborar amb vosaltres. És per això que hem pensat de dedicar un dels #dillunsartístics que organitzeu al poeta. La data escollida serà des del 16 de gener fins el 19 de gener, dia de l’aniversari de Joan Brossa. Esperem que tingui molt bona rebuda!

I tant! Nosaltres també en tenim moltes ganes! Moltes gràcies per tot, ens veiem per les xarxes, i esperem que sigui un exitàs de participació el #dillunsartístics #especialBrossa 🙂

Recordeu, dilluns 16 de gener farem #dillunsartístics #especialBrossa. Ens ajudeu inundant la xarxa d’obres de Joan Brossa? Podreu participar fins al 19 de gener, data de l’aniversari del poeta!

especialbrossa

Guiomar Sánchez Pallarès

Altres articles sobre Joan Brossa

Altres articles de la Guiomar

Altres entrevistes

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s