Art marcià. Marte, Fira d’Art Contemporani de Castelló


Castellano

En la seva tercera edició Marte Feria, la Fira d’Art Contemporani de Castelló, ja s’ha convertit en tot un referent dins de l’àmbit artístic de l’estat, i especialment de la seva regió. Nosaltres l’hem visitada enguany per primera vegada. Artistes emergents, galeries compromeses, edicions i llibreries formen part d’aquest entramat artístic, així com tallers i conferències que han inundat Castelló d’art actual la setmana del 17-20 de novembre.

La fira s’organitza al voltant de diferents espais temàtics, sempre relacionats amb el planeta vermell (curiosity space, per exemple, ens va semblar divertit), de manera que tallers, conferències, audiovisuals, espai d’editorials i els stands de les galeries s’entremesclen omplint el Palau de Congressos de la ciutat de Castelló. Aquest any, com a novetat, es va decidir que la zona de galeries es dividís i es comissariés a partir de diferents elements comuns. Per una banda, Óscar García comissariava l’apartat d’art urbà. El també anomenat Street Art ha anat conquerint, des dels anys vuitanta, els carrers i més endavant les sales de museus i galeries. Es tracta d’un procés jove i enèrgic, molt sovint provisional i temporal, gairebé -sobretot al principi- il·legal i macarra, però que cada vegada més té més presència en els espais artístics consolidats i sobretot en el subconscient col·lectiu de la joventut contemporània; als joves els mola molt més, que no pas anar a veure una òpera. A partir d’aquí han agafat les quatre galeries més representatives de l’art urbà a Espanya, així com artistes molt reconeguts en el sector.

Un altre dels espais curatorials és el que ha coordinat Adonay Bermúdez, amb obres on la realitat i allò surreal s’entremesclen, com és el cas de les il·lustracions oníriques i amb cert toc d’angoixa, de Santiago Morilla a la galeria Herrero de Tejada; o els bodegons contemporanis de Paloma Pájaro a La Gran.

Un tercer espai, comissariat per Mariano Poyatos, tractava obres fetes amb materials ceràmics. Peces de tècnica més o menys tradicional, però amb un sentit completament contemporani i crític, de vegades, i oníric i de caire surrealista, d’altres.

 

També vam poder veure, de nou, les peces que l’artista Irene González portava amb la Galeria Silvestre, afincada a Tarragona i Madrid. Concretament ens referim a les imatges de parcs infantils semi-deshabitats, en el que seria la expo Espacios afectivos, zonas de ruinas. Ens va agradar molt, i tornem a mencionar aquí una part del text del full de sala: “No hay nada más melancólico que la repetición, el eterno retorno, un regreso al espacio ya conocido, a nuestras zonas afectivas.”

silvestre-tgn
Obres de Irene González a ‘Espacios afectivos, zonas de ruinas’ a Galeria Silvestre, Tarragona. Foto pròpia: juliol 2016

 

Ens vam passar, també, per l’espai dedicat al Museu d’Art Contemporani Vicente Aguilera Cerni, de Vilafamés. Un dels espais d’art contemporani més veterans de l’estat. En el seu stand vam poder veure les tècniques i passos de restauració d’art contemporani, concretament per a La galleta d’Andrés Cillero Dolz. Sovint la restauració de les obres contemporànies, pels materials i tècniques emprades, són de les coses més curioses i, potser, dificultoses per als col·legues restauradors.

 

És art jove, però no falt de qualitat. Un bon espai i moment per poder veure el mercat de l’art de ben a prop i, perquè no, d’adquirir, potser per primera vegada, una peça d’art. N’hi havia moltes més, d’obres, d’artistes, de galeries i d’activitats interessants, i us animem a que aneu a la propera edició. Us deixem, per finalitzar, amb una de les nostres obres preferides de la Fira:

 

sicart-sofia-lopez-manyan-2015-590x315
Sofia López Mañán, de Galeria Sicart

 

Guiomar Sánchez Pallarès

Altres articles de la Guiomar

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s