Cultura col·laborativa #GCultural2016


Castellano

Al Cultius ens encanta la cultura col·laborativa, la difusió i les eines que permeten arribar més enllà gràcies a la xarxa i les noves tecnologies. En aquest cas ens hem muntat al carro de la difusió del 1r Congrés de Gestión Online, #GCultural2016, el primer congrés completament online i gratuït sobre gestió cultural, tant a nivell organitzatiu com d’innovació i propostes de bones pràctiques, entre d’altres.

Es tracta d’una iniciativa duta a terme per Aforo Gestión Cultural, Ártica – Centro Cultural Online, Baixa CulturaComandante Tom, Comunicación Abierta i Gestión Cultural UY. Nosaltres, de fet, no és la primera vegada que participem en un esdeveniment d’Artica, un centre cultural online des d’on fan cursos, xerrades i tota mena d’activitats, sempre a la xarxa. A l’agost de 2014 ens vam apuntar al curs online Arte y cultura en circulación: políticas públicas y gestión de lo común, a partir del que havíem d’anar penjant reflexions sobre els temes que ens proposaven al blog.

Aquesta vegada la metodologia ha estat semblant. La comunicació corria a càrrec de les diferents persones que participaven com a ponents, moderadors i organitzadors, així com a través d’un “llamamiento a blogs” per a crear una xarxa difusora de l’esdeveniment. D’aquesta manera s’exposava als diferents canals de cadascú les ponències i tot el que s’anava generant al voltant d’aquesta iniciativa, que girava en torn de sis taules temàtiques, on diferents ponents parlaven de bones pràctiques en el sector, experiències i projectes amb bons resultats de cara a la relació amb el visitant/usuari, conceptes importants o novedosos, sobretot de cara a les TIC aplicades a la gestió de cultura i patrimoni, etc. Les converses es feien amb una videoconferència que després era penjada a youtube. Encara les podeu mirar, són aquí.

Durant aquestes setmanes es discutien els temes tractats, tan a Twitter amb el hashtag #GCultural2016, com a través d’un grup de Telegram. Una immersió completa. S’ha dut a terme entre finals de setembre i principis d’octubre, amb un total de 43 ponències de professionals del sector d’Espanya i Llatinoamèrica; i al voltant de 900 inscrits. Les 6 taules temàtiques han estat les següents:

1: Gestión cultural para la producción de cultura libre.

2: comunicación y herramientas TIC

3: experiencias y proyectos de activismo cultural y social

4: Gestión cultural en las bases

5: Profesionalización en gestión cultural (formació i professionalització)

6: espacios culturales y comunidad en red

A través del canal de youtube de Ártica podreu veure totes les ponències i taules rodones. A partir d’aquí s’ha volgut reflexionar al voltant de diversos temes: per exemple el paper dels projectes culturals com a eines de desenvolupament social; o com actúen les noves tecnologies en la difusió, manteniment i millora d’un espai cultural; eines i persones que han sorgit amb els nous paradigmes de la comunicació, com ara el Comunity Manager o la necessitat de crear contingut en un web o blog d’una institució. Fidelitzar i ampliar el mercat, el target, les persones que volen accedir a un museu o un teatre. Fils conductors de projectes amb bones pràctiques, amb pressupostos de vegades acurats, amb metodologies innovadores i, sobretot, col·laboratives i socials: integradores.

El seguiment d’aquest congrés ens ha fet conèixer una gran quantitat d’activitats, empreses, agrupacions i persones amb interessos comuns, en una recerca constant. Ens ha fet pensar, en aquest cas, en un altre article que vam fer: l’entrevista a Alegre Priscila, de Kino Tarragonik -Inspirat en el moviment Kino Kacabret, que va nàixer a Canadà al 1999- que en vam parlar aquí. En aquest cas l’exemple és ben senzill, es tracta d’un festival en el que s’ha de fer en un temps determinat un flilm, curt o el que sigui. Disposant del lloc i dels materials adients, amb actors, càmares, maquilladors, i tota mena de personal que s’encarregarà de dur-ho a terme, d’una manera completament col·laborativa i gairebé improvitzada.

La cultura de la col·laboració i l’implicació en projectes conjunts són el futur, el camí a seguir, creiem. Restem a la espera, doncs, d’una nova edició del congrés.

Guiomar Sánchez Pallarès

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s