Fa falta més novel·la àcida i ‘macarra’ feta, pensada i escrita en català. Guerau X. Casol


Castellano English

Encara amb la ressaca de Sant Jordi, de les corredisses de gent, roses i llibres, us porto una entrevista literària. El passat dissabte (la Diada de Sant Jordi!) Guerau X. Casol, de 31 anys, estrenava la seva tercera novel·la: Magna Catalonia. I quin nom: Guerau! (potser és estrany que ho digui jo, que em dic Guiomar, hehe), però és d’aquells noms medievals -concretament és Gerard, d’arrell germànica i amb significat tant literari com “llancer valent”. Són d’aquelles casualitats vitals que fan que t’acabis dedicant al que et dediques, o no.

Així doncs, comencem!

Guerau X. Casol és un jove barceloní que un dia decideix posar-se a escriure. Com ho fa?
Què et motiva a escriure? O ha estat una necessitat que portaves des de ben petit, o una tradició ja familiar?

He escrit tota la vida, a partir dels vint anys vaig començar a escriure més seriosament, sobretot relats que per la seva mida i complicació em resultaven més assolibles. Gràcies al lloc web www.relatsencatala.com però també fitxes sobre situacions de risc associades al consum de drogues per l’Observatori Juvenil de Nous Consum de Drogues que va estar actiu a finals de la dècada passada i que realitzava informes per l’administració.

guerau
Guerau X. Casol

Els meus grans herois són escriptors; com Pedrolo, Asimov, Welsh, Scott Card, etc.

Una de les meves principals motivacions en el moment d’escriure és reflectir els usos lingüístics col·loquials i el català menys normatiu (això no vol dir que sigui favorable al català light o als barbarismes), també és parlar de la meva època i els seus intríngulis.

Escrius sobre Barcelona, sempre? Incívica Barcelona ho era. Es tractava d’un recull de contes que retratava una Barcelona de “bajos fondos“, molt proper a la novel·la negra, un gènere que ja és ben tradicional a la ciutat. Hi ha algun referent que et faci anar per aquest camí? 

Més que novel·la negra Incívica Barcelona és un recull dels relats més àcids i poca-soltes que he engendrat, són contes amb una vessant de denúncia de la marca Barcelona i la impostura que ha generat en el si de la societat barcelonina i en general catalana. M’agrada la novel·la policíaca d’en Pedrolo però també els mítics Flanagan d’Andreu Martín o la sàtira d’Eduardo Mendoza. En general tota l’obra de Welsh. Bukowsky sincerament no he llegit pràcticament res, encara que diuen que s’hi assembla.

Per Sant Jordi vas estrenar Magna Catalonia, la teva tercera novel·la. Explica’ns una mica de què va. Jugues amb aquest gènere negre o veurem una cosa completament diferent a Incívica?

Magna Catalonia és la meva primera novel·la i segon llibre (tercer e-book contant els relats de Extrim: Nova Frontera).

Quin lio! Deixem-ho en tercer relat publicat? 

És una novel·la que explica una trama de corrupció a través de les carreteres secundàries de la nostra terra catalana, més enllà és la crònica d’un personatge en descomposició, en Carles Segura. Hi trobareu de tot però sobretot persecucions, tripijocs, policies, mafiosos, algun polític conegut i intriga amanida amb una mica d’humor que bona falta fa. Així que suposo que estaria inserit en el gènere de la novel·la negra, i un pèl àcida, com les bones cerveses.

Magneton
Exemplars de ‘Magna Catalonia’

No solament uses el paper pròpiament dit, oi? Les teves novel·les també es vénen i distribueixen en e-book. Per necessitat del mercat o per alguna convicció de modernitat? O les dues alhora?

Penso per l’experiència que tinc en el sector que són dos mercats força diferents, de totes maneres vull que els meus llibres arribin a tots els lectors i no tanco cap porta. Sóc més de llibre tradicional i reivindico el seu caràcter d’objecte de culte.

Una novel·la que t’hagi marcat.

Sens dubte Trainspotting, encara que la pel·lícula és molt bona, el llibre és millor (com sempre). M’agrada de Welsh el seu tractament de la història recent d’Escòcia i el seu sentit (a vegades un pèl macabre) de la realitat.

Professionalment, compagines la tasca d’escriptor amb alguna altra feina? Com repercuteix això en la teva vida literària (trobar moments de lectura, de meditació, de creació…). També has fet servir verkami per a aquesta darrera novel·la, com t’ha semblat l’experiència? Com veus el món literari, i cultural en general del nostre país? 

Sincerament penso que hi ha poc consum cultural i literari, molt a recer de Sant Jordi i dates assenyalades, penso hauríem de fer notar entre tots que els llibres no són pas gratuïts de fer, comporten moltes hores de feina i són un entreteniment (i cultura) molt necessaris per tenir una societat sana i autocrítica. En general, per la part que em toca, crec que fa falta més novel·la àcida i macarra feta, pensada i escrita en català.

Evidentment no visc de la literatura (ja m’agradaria) treballo en una llibreria antiquària del centre de Barcelona, però he treballat també d’arqueòleg d’urgència i responsable d’un museu, sempre en el sector cultural, que el veig fotut pel tema del consum però també per una manca d’ajuda de l’administració (IVA molt alt i poques subvencions). També seria bo que els ajuntaments i organismes locals es posessin les piles pel que fa a promoció d’autors novells. Si volem tenir una literatura de qualitat no només podem parlar del llibre d’autor mediàtic o de periodista, no dubto que n’hi hagin que ho fan bé, però en general no és el seu camp i es nota força si ets un lector experimentat. No sóc gaire partidari del paternalisme cultural de l’Estat però penso que encara manquen moltes coses per fer en aquest camp.

Pel que fa a Verkamis és una bona manera de trobar finançament però pel què fa a mi és un model esgotat, comporta més hores gestionar la presència a les xarxes socials i als mèdia que no pas escriure i editar-se. Recomano a tots els autors joves/novells que primer provin l’autoedició, és la millor manera d’estar satisfets amb el què fan i tenir control sobre la seva obra però no és una feina gens fàcil (ja es poden preparar a treballar 24 hores al dia i 7 dies a la setmana).

En aquest sentit jo he tingut la sort que Descontrol Editorial (lektu.com per les versions digitals) col·labori amb les meves autopublicacions i que en Joan Lalucat em faci les il·lustracions.

Moltes gràcies, Guerau, per dedicar-nos una estoneta! 
Podeu trobar més info al seu web http://guerauxc.wix.com/guerauxcasol

Guiomar Sánchez Pallarès

Més info:

Incívica Barcelona

https://www.facebook.com/incivicabarcelona/

https://twitter.com/IncivicaBarna

https://lektu.com/l/guerau-x-casol/incivica-barcelona/1792

Magna Catalonia

https://www.facebook.com/MagnaCatalonia/?fref=ts

https://twitter.com/MagnaCatalonia

https://lektu.com/l/guerau-x-casol/magna-catalonia/4942

Extrim: Nova Frontera.

https://twitter.com/Univers_Extrim

https://www.facebook.com/UniversExtrim/

https://lektu.com/l/guerau-x-casol/extrim/1985

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s