Expo a l’aire lliure | #streetartPoblenou


Castellano

De la mà de Nau Art, un centre de creació i residència artística del Poblenou, un dels barris barcelonins que darrerament s’està convertint en tot un referent de la modernitat urbanística, vam fer una visita guiada per una exposició a l’aire lliure: els graffitis del barri.

El que vam fer va ser passejar per diversos carrers de la zona, observant com s’utilitzaven els murs dels pisos i les cases a mode de llenç. Trobant obres de mil colors, formes i intencionalitats, fetes per graffiters establerts a Barcelona i voltants. Art urbà, art de carrer, però sobretot art efímer. Ho és per la mateixa naturalesa d’aquest tipus d’intervencions, que fa que, com a artista, facis i refacis, i tornis a pintar, perquè els murs no tenen un propietari definit i, per tant, al tornar poden haver pintat a sobre; deixant únicament constància del que hi havia abans a través de la fotografia del propi artista, o d’algun vianant o turista que hi passés i li semblés interessant.

Començo agafant com a exemple la fotografia del tuit de la Beatriz Lizana, blogger a #XperimentAndo, a partir del que us recomano dues de les entrades que va fer arran d’aquesta excursió: una sobre aquesta idea efímera de creació, l’altra sobre l’artista que, al final del recorregut, ens va fer una performance, i de la que més endavant parlarem.

De fet la història del grafitti com a institució, com a obertura dins del mercat de l’art ve de la mà d’un jove afroamericà que pintava pels carrers de Nova York: Jean-Michel Basquiat. Apadrinat pel cèlebre Andy Warhol, el portà a The Factory i junts començaren el que seria la carrera artística que avui dia, potser, està més de moda: l’art urbà. Des de pintades a les parets fetes per vàndals, fins a considerar-se tot un art institucional. Exemple d’això és com avui dia se cedeixen espais urbans per a aquest tipus d’art, com els projectes que fan Boa Mistura, en metros o places, o la intervenció que va fer Okuda a una església abandonada d’Astúries.

En el cas de Barcelona, s’adequaren alguns espais per poder pintar-hi lliurement, s’anomenaren murs lliures, i tothom qui volia podia deixar la seva marca momentàniament. Concretament al barri del Poblenou, s’agafà Can Ricard, una de les fàbriques tèxtils més importants del segle XIX, i fou reconvertida en galeria urbana. Gràcies sobretot a aquests espais cedits per l’administració, i a concursos, activitats i esdeveniments, gestionats per associacions artístiques, com poden ser Rebobinart o Hangar, tots els artistes que ho vulguin poden disposar de trossos de mur on treballar assíduament.

Les exposicions a l’aire lliure, una mica a la manera com aquelles escultures urbanes que planen per les nostres places, o els monuments històrics. Es tracta d’una exposició temporal que pot durar setmanes, dies o, fins i tot, hores.

16174938_1420835294594644_7814688410287707284_n

Nau Art s’estableix com a centre de creació on disposa d’un espai per a la residència d’artistes i d’un espai de galeria on exposar les mostres col·lectives. En el nostre cas vam poder veure, en aquest espai galeria, la performance Calling in de l’artista novaiorquesa Barbara Ann Michaels, sobre la solitud i la necessitat de la retrospecció en un mateix, a través d’una performance que havia anat realitzant pel carrer, i que a la sala ho trobàvem a mode d’instal·lació; una trucada a tu mateix, o de tu mateix. Què t’hi diries, en la solitud davant del mirall?

16265809_1420835217927985_3536970350858644475_n

Els graffitis, l’street art, tractat com una veritable obra artística, ja no és quelcom que embruta una ciutat, és embellir-la. Tal com una vegada vaig llegir per twitter, d’algú que ara no recordo: una ciutat sense street art, sense graffitis, és avorrida i fosca, impersonal.

Guiomar Sánchez Pallarès

Altres articles de la Guiomar:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s