Matisse i els estudiants noruecs


Castellano

L’any 1908 l’aclamat artista francès Henri Matisse va obrir la seva acadèmia a Paris. Estudiants d’arreu van veure una oportunitat única d’aprendre directament del mestre, aprendre a emprar colors càlids i freds per recrear espais pictòrics, fent l’art més expressiu. Entre tots els estudiants, en destacà un grup de pintors vinguts de Noruega.

Provinents d’un període de Neo-romanticisme i de pintures líriques, els artistes noruecs van fer un gir cap a un estil més potent i energètic caracteritzat per l’ús de més colors. L’ús de la paleta per representar la subjectivitat i l’expressivitat, majoritàriament inspirat per Edvard Munch, agafava força.

Un cop retornats al país escandinau, alguns dels estudiants de Matisse van rebre encàrrecs estatals per tal de decorar edificis públics on van aplicar les teories del mestre i la importància dels contorns i l’ornamentació. Aquests estudiants van influenciar notablement el desenvolupament de l’art noruec gràcies a nombroses exposicions de la seva tècnica a l’acadèmia d’arts d’Oslo.

Els nous artistes noruecs també reberen influencies del modernisme francès, estudis de Cézanne, van Gogh i Gauguin. Serien més tard coneguts com els representants de l’impressionisme i expressionisme d’aquest país escandinau. Parlem entre d’altres de:

Christian Krohg (1852 -1925)

Christian Krohg fou una figura central en els debats sobre la cultura i societat noruega que tingueren lloc entre els 80′ i els 90′ del segle XIX. Al llarg de la seva vida va desenvolupar un gran interès pel naturalisme, el realisme i l’art social. Els seus motius són com a conseqüència, majoritàriament escenes del dia a dia, especialment de les classes populars. Especialment mobilitzat en contra de la prostitució, l’any 1886 fins i tot va publicar una novel·la “Albertine”, en la qual descriu el destí tràgic d’una noia pobra que acaba prostituint-se a Oslo (anomenada abans Cristiania). Tant el llibre com l’obra pictòrica de temàtica anàloga “Albertine visitant el sergent de policia” van provocar un gran debat al país que va acabar amb la declaració d’il·legalitat de la prostitució a Noruega. [1]

Nikolai Astrup (1880–1928)

Paisatgista per excel·lència, Nikolai Astrup va passar la major part de la seva vida a Jølster (Noruega) i a través de la seva obra, va plasmar la natura i el folklore del país. Les seves pintures descriuen una interacció entre la natura i la gent, emprant també contorns ben marcats i colors vius.

Harald Sohlberg (1869–1935)

Actualment “classificat” com a neo-romàntic, Harald Sohlberg va intentar sempre desprendre’s d’etiquetes i de tot allò que l’intentés col·locar en un moviment artístic determinat. La seva obra certament és peculiar per l’època, recordant fins i tot a il·lustradors actuals. Relativament poc conegut, molta part de les seves pintures es troben a Noruega i potser per això mai ha tingut la rellevància que potser es mereix. Les obres paisatgístiques, sobretot de les muntanyes de Rondane (Noruega) són visualment molt potents, amb colors freds i tonalitats variants que transmeten una realitat embellida amb contorns molt marcats.

 

Rosa M. Torrademé

Imatge de portada:

Street in Røros in Winter – Harald Sohlberg – Nasjonalmuseet – The Fine Art Collections

Altres articles de la Rosa:

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s