Feliç any nou jueu!


Menjar, so, oració, reflexió, celebració. Fa unes setmanes, concretament entre la posta de sol del 18 i el 20 de setembre, els jueus de tot el món es van desitjar mútuament “Shanah tovah” (en hebreu “bon any”) durant l’anomenat Rosh Hashanah, o any nou jueu.

Els jueus donen la benvinguda a l’any nou al mes de setembre o d’octubre, i no pas al gener, en observació del calendari hebreu lunisolar. Rosh Hashanah comença el primer dia de Tishri, el primer mes de l’any civil del calendari i el setè mes de l’any religiós. Tenint en compte que el calendari hebreu és més d’una setmana més curt que el calendari gregorià i, segons la tradició, es va originar amb la creació bíblica de l’univers, aquesta festa marcarà aquest any, el començament de l’any 5781 per als jueus de tot el món.

Jueus celebrant Rosh hashanah MP 124; Gierymski, Aleksander (1850-1901) (malarz); Święto Trąbek I; 1884; olej; płótno; 47 x 64,5 [75 x 90 x 10]

Rosh Hashanah, en hebreu per “cap de l’any”, és una oportunitat no només per celebrar i mirar endavant, sinó per considerar el passat i revisar la relació amb Déu. També marca el primer dia d’un període conegut com els deu dies de temor o dies de penediment, durant els quals es creu que les accions d’una persona poden influir tant en el judici de Déu com en el pla de Déu per a aquesta persona. Aquests dies sagrats culminen amb Yom Kippur, una època d’expiació que es considera el dia més sagrat de l’any.

Tot i que la festa se celebra des de fa milers d’anys, els seus orígens són tèrbols. Les escriptures jueves estableixen el mes i els dies d’un festival similar, però no l’anomena Rosh Hashanah. La primera referència la trobem en un text rabínic provinent de la Mishnah, un text legal jueu que data del 200 dC.

Moltes famílies jueves passaran part de Rosh Hashanah en una sinagoga. Una de les tradicions més conegudes d’aquesta festivitat és fer sonar una gran banya anomenada Shofar, un dels instruments de vent més antics del món.

Imatge: Home tocant el Shofar – Вальдимар / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)

La gastronomia també juga un paper important i simbolic, per exemple, és típic menjar talls de poma banyats en mel per tenir un any nou dolç, o directament pastís de mel. Alguns jueus elaboren un guisat de pastanaga dolça anomenat tzimmes, i el pa anomenat Challah (o Hallah) es cou en forma rodona per simbolitzar el cercle de la vida i el final de l’any. Això és diferent al pa Challah de trena que els jueus mengen normalment el dissabte.

També podeu trobar una magrana a la taula perquè segons es diu té 613 llavors. Aquestes representen una per a cadascun dels manaments que se suposa que ha de complir una persona jueva.

Food vector created by pikisuperstar – www.freepik.com

Així doncs, Shanah tovah a tots els jueus del món!

Rosa M. Torrademé

Foto de portada: USA Today News

Altres articles de la Rosa:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s