El Cultius en temps de pandèmia


Aquests dies estem actius, molt actius, a les xarxes.

Aprofitant que estem tots a casa, confinats i amb milions d’hores per plenar, ens hem proposat crear contingut diari, a través del que millor se’ns dona: els #dillunsartístics.

Portem des del novembre de 2013 compartint art, cultura i patrimoni tots els dilluns, i convidant-vos a participar-hi amb les vostres propostes. Ha plogut molt des que vam compartir una obra de Kumi Yamashita amb l’eslògan Els dilluns passen millor amb art, en els que hem compartit fotografies de viatges, obres antigues i modernes, performances, pel·lícules i cançons, cuina, patrimoni natural i fins i tot patrimoni immaterial, com els castells. També hem fet diversos #dillunsartístics temàtics, com el de #donesartistes o #summerart. Aquests dies, doncs, us hem proposat una temàtica cada setmana. Recollint-les en aquest post. Som-hi!

  • Primera setmana: #JoEmQuedoACasa

Cal quedar-se a casa, no marxar a les segones residències i sobretot tenir cura de la nostra salut i la dels que ens envolten.

  • Segona setmana: la mandra

La mandra, la desidia, el no fer res, és la temàtica escollida, perquè no cal ser productius totes les hores i tots els dies. Perquè la mandra és un dret, com deia el pensador Paul Lafarge a “El derecho a la pereza” (1974), el treball no dignifica, és una eina de control “los filósofos de la antigüedad enseñaban el desprecio al trabajo. Ésta degradación del hombre libre; los poetas entonaban himnos a la pereza, ese don de los dioses (…).”

En col·laboració amb Pereza Andaluza.

Més:

Fins i tot representacions antigues:

  • Tercera setmana: el xafardeig

Aquesta actitud tan nostra de mirar a veure què fa el veí, perquè de vegades no hi ha més bona distracció que el “gossip.”

En els darrers temps la idea de “xafardejar” ha adquirit una connotació negativa, fins i tot amb un ànim de crítica vers algú o alguna cosa. Però originàriament, la paraula tenia un significat molt més positiu, feia referència a aquelles converses que creaven vincle social al voltant d’interessos comuns i positius.

Fil a twitter

  • Quarta setmana: #foodie

Aquesta setmana volem posar-nos #foodies, perquè molts de nosaltres, a casa, no parem de fer-nos els cuinetes!

L’escena del pastís, a ‘Matilda’ (1996)

Així com un “últim sopar” a l’estil de Luís Buñuel.

 

  • Cinquena setmana: #distanciamentsocial

Aquesta setmana hem parlat del distanciament social, però d’aquell que voldríem tenir i no tenim. Ara que estem obligades a mantenir aquest distanciament social, cal posar en valor el fet que de vegades no el tenim i el volem.

I per això avui comencem amb aquesta estàtua romana del segle II amb una Ninfa refutant -o demanant distanciament social- a un sàtir. 👇🏾

La ciutat com a espai per mantenir-se allunyats de la resta: com a les obres d’Alberto Giacometti. Escultor italià que sol fer obres solitàries i primes que semblen vagar per la sala.
En aquesta, ‘City Square’ (1948), representa una mica el que ens passa a les ciutats: estem envoltats de gent però estem sols, cadascú va a la seva, ni ens veiem; potser, arran de la quarantena, aprenem a relacionar-nos millor.

O, per exemple, us imagineu com hagués estat la famosa portada dels Beatles, Abby Road, aplicant aquesta mesura del distanciament social? No cal que us ho imagineu! Els @ActivistaLA ens ho ensenyen. Entre altres que veureu a continuació:

 

  • Sisena setmana: literatura

Seguim amb la setmana de Sant Jordi! En aquesta, dues novetats: per una banda hem actualitzat la foto d’equip, que podreu eure aquí, i per l’altra hem demanat als nostres amics i seguidors que ens enviessin vídeos d’ells recitant alguna cosa: poesia, novel·la, conte… ens ha quedat molt bonic, amb una vintena de participants, i amb el següent recopil·latori al #CultiusTV el nostre canal de Youtube!

 

Des de llavors i fins la primera setmana de juliol hem anat fent setmanes temàtiques de #dillunsartístics. Fins a 14 setmanes en les que hem après i gaudit com mai. Si voleu, podeu veure-les totes al nostre instagram.

Equip del Cultius

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s