La Ràpita reviu els seus orígens al barri mariner del Xicago

La subhasta tradicional del peix a La Ràpita

Més de 80 activitats omplen de festa i tradició els carrers rapitencs durant el cap de setmana de l’11 al 13 d’octubre, en una celebració que aposta per la cultura popular i la implicació de tot el veïnat.

L’aigua ha perdut l’escalfor de l’estiu, tot i que l’abraçada que la barra del Trabucador i la Punta de la Banya fan a la platja de Pipi -que durant tot l’any manté una temperatura i una tranquil·litat de l’aigua- fa que cap de la vintena dels pescadors que s’han arromangat els camals i han entrat a la mar tinguin cap sensació de fred.

És diumenge 13 d’octubre i els núvols tampoc no s’han volgut perdre l’espectacle que la tercera edició d’Orígens ofereix a rapitencs i visitants com a plat fort d’un cap de setmana en què el barri mariner del Xicago recupera a través de la recreació històrica la manera com La Ràpita d’inicis del segle passat començava a emergir. Un espectacle captivador en el qual menuts i grans, rapitencs i visitants, van poder descobrir (o recordar) una de les arts de pesca tradicionals de la badia dels Alfacs. Així, la pesca del rossegall es fa a través d’una xarxa que, estirada per un bon grup de pescadors amb mig cos dins la mar, capturen tot allò que ha quedat atrapat entre les malles prèviament calades des d’una muleta.

Atesa fort!, estira a rebentar!, aguanta!; són les veus que bramen els pescadors per animar-se entre ells i que aplaudeix el públic emocionat mentre assenyalen els primers peixos que s’entreveuen a la xarxa on hi han quedat atrapats. La captura ha estat més important del que s’esperava i ara vindrà la feina de retornar al mar ràpidament els peixos que per la seva mida no poden ni han d’anar al mercat. També s’han agafat dos polps de bona mida. Un de més aventurer ha tingut més “sort” i ha decidit que al mar encara s’hi estava molt bé, i s’ha escapat de la xarxa a temps, gairebé fregant-nos les cames dels qui amb aigua al turmell admiràvem l’escena amb els nostres mòbils d’última generació i amb la faixa i el mocador típic mariner al coll.

Marxem -sorpresos i comentant l’experiència viscuda- cap a una de les tavernes que s’han muntat amb motiu d’Orígens al carrer Sant Roc. Sant Roc és encara patró de La Ràpita -amb permís de Sant Jaume- i és per això que el veïnat ha engalanat la imatge del sant que durant tot l’any es guarda en un capelleta al començament del carrer. Mentre bevem un vermut rapitenc i tastem un platet de suquet de peix, repassem el programa amb les més de 80 activitats dissenyades per la regidoria d’Identitat i que han fet que de l’11 al 13 d’octubre La Ràpita hagi estat focus d’atenció turístic i cultural, i que hagi atret la curiositat de milers de visitants.

Durant aquests tres dies hem pogut contemplar l’entrada dels carros i dels pagesos acompanyats de l’Agrupació Musical Rapitenca i dels grups de rondalla popular pels estrets i perfectament guarnits carrers del barri del Xicago, completament atapeïts de gent que ja havia aprofitat els minuts previs a aquest acte per remenar -encuriosida- les parades de productes artesanals que s’hi havien instal·lat. També hem rigut amb els valents que van participar en un concurs que els desafiava a llençar amb la boca un pinyol d’oliva a la màxima distància possible i, en acabat, els posava a prova per comprovar durant quant de temps podien beure vi a galet d’un porró. O passejar pel carrer Llarg i topar amb una colla d’amics que convidaven a fer curses per veure qui era més ràpid transportant sacs de garrofes a coll i que després aprofitaven una corda per reptar-se en dos equips i veure qui l’estirava més fort. I canviar de carrer per adonar-nos que a pocs metres, i entre crits i somriures, joves i grans s’animaven a competir en el joc de la morra, del qual La Ràpita pot presumir en aquests moments de tenir una parella que es va proclamar campiona del món en el Morramundo 2019 celebrat a Còrsega.

Però si hi ha un acte que ningú no s’hauria de perdre en properes edicions d’Orígens és sens dubte la subhasta tradicional de peix al Gurugú, que recrea la manera com es venia el peix a la llotja de La Ràpita fins l’arribada dels sistemes mecànics i informatitzats. Així, assistim a una escena en què les parelles de mariners arriben a una petita plaça on són rebudes pel subhastador o cantador del peix; els coves amb el peix són dipositats al terra i el cantador va assenyalant cada cove mentre amb una cantarella molt ràpida parteix d’un preu inicial que s’abaixa fins que algun comprador li fa un senyal per donar-li a entendre que se’l queda per l’import cantat en aquell moment. En aquesta subhasta hi van prendre part els principals restaurants rapitencs, així com algunes de les tavernes d’Orígens i, fins i tot, persones particulars que anys enrere havien tingut peixateries al poble i havien anat a comprar a la llotja amb aquest sistema.

Les nits al barri del Xicago també es van viure de manera intensa. A l’escenari principal ubicat a l’antiga platja de l’Arenal es van poder veure actuacions com la trobada de rondalles ebrenques i les jotes de l’Esbart Dansaire Rapitenc, el concert de sarsuela de la banda de l’Agrupació Musical Rapitenca, espectacles de dansa i circ o el recital del cantautor valencià Jonatan Penalba que va servir també per posar punt i final a Orígens 2019. L’off Orígens va programar un espectacle irreverent i pocsuc protagonitzat per Lo Suís, la Rosaleda i lo Ruso, tres personatges que vestits a la manera d’Orígens versionaven cançons populars dels anys 60 i 70 amb noves lletres dedicades i amb al·lusions directes a persones i temes d’actualitat local, que van arrencar els més sentits aplaudiments i van deixar petita la plaça del carrer Sant Rafel.

I és aquí, al barri històric mariner, on han confluït tradició, arts escèniques, cultura popular, gastronomia, oficis i jocs tradicionals; on han teixit sinergies entitats locals, associacions de veïnat, comerços i colles d’amistat; on s’han aplegat recreació històrica, reivindicació, records, il·lusió, somriures i emocions; on s’ha viscut el fet de compartir, xerrar, sortir i fer vida al carrer, tornar a un contacte de veïns d’obrir portes, balcons i finestres, i menjar i brindar amb tothom. És aquí, al cor del barri, on el grup local Equus ha tornat a cantar aquells versos que diuen “soc del barri del Xicago, lo més mariner de tots”. I és també aquí on ha tornat a despertar l’estranya barreja de mariners i pagesos, de pacífics i d’exaltats, d’agosarats i de tímids de la qual parlava Sebastià Juan Arbó a Els homes de la terra i el mar (traducció de Joan Todó, Proa 2015). El lloc que l’escriptor rapitenc va denominar “Terres de l’Ebre” (Terres de l’Ebre, 1932), un paisatge rural, de gent humil i oblidada que viu i treballa en una terra dura, voltada de solitud i incomprensió.

Orígens també ha tingut temps per donar el tret de sortida als actes que durant tot el proper any commemoraran el centenari de la Confraria de Pescadors Verge del Carme, amb una conferència molt aplaudida a càrrec de l’historiador local Josep Pitarch López. I finalment, amb el cansament i l’alegria de totes les emocions viscudes durant el cap de setmana, es va anunciar oficialment que els dies 9, 10 i 11 d’octubre de 2020 es faria realitat la quarta edició d’Orígens.

Els capricis del calendari voldran que l’endemà, 12 d’octubre, sigui dia no laborable, que ben bé aniria per descansar després d’aquella edició. Però coneixent la manera de ser i de fer en aquestes terres, potser l’any que ve escriurem unes línies semblants explicant que la gran festa rapitenca ha passat a durar quatre dies…

En definitiva, ha estat un cap de setmana intens on La Ràpita ha reivindicat les seves arrels pageses i marineres, la seva singularitat i tarannà obert i festiu, i ha proposat a veïns i forasters un emotiu viatge en el temps als orígens d’una ciutat que va nàixer a finals del segle XVIII a través dels somnis d’un rei il·lustrat que va projectar una gran urbs que, sortosament, mai va arribar a ser.

Albert Irigoyen Zaragoza

Imatge de portada: La subhasta tradicional del peix a La Ràpita.

Altres articles de l’Albert:

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s