Ifni o d’aquell territori que ningú en parla


La visita amb Alberto López Bargados per l’exposició Ifni, la mili africana dels catalans que podeu visitar al Museu de les Cultures del carrer Montcada de Barcelona fins el 23 de gener, són d’aquelles que obren noves portes historiogràfiques. Amb un discurs expositiu clar i senzill, l’exposició posa el focus sobre una colònia espanyola africana i sobre el paper dels catalans en el projecte colonial espanyol. I ho fa a través del testimoniatge de catalans que van anar a fer la mili, uns joves que es van trobar en un destí en guerra constant (no sempre de forma oficial), aïllats i participant d’un episodi històric que el franquisme, la democràcia, la història explicada i gairebé tothom a excepció d’ells, han mirat d’amagar, obviar o oblidar.

Burgesia catalana. Moltes vegades la historiografia nacional catalana ha mirat de deslligar-se de la realitat colonial espanyola, com si no s’hagués participat, com si no hagués existit o com si Catalunya hagués estat al marge de la resta dels territoris pertanyents a les metròpolis colonials. La primera sala de l’exposició intenta enfrontar-se directament amb aquesta idea. Així, ens reprodueix les caixes de cava català que van ser donades el Nadal del 1957 (l’únic amb guerra oficial) coincidint amb la visita de l’estrella Carmen Sevilla. Un còctel propagandístic magnífic que va acabar amb unes tropes brindant amb sidra el Gaitero (molt respectable) però que contrastava amb les ampolles Codorniu dels oficials. En definitiva, un element que no és anecdòtic i que denota els interessos econòmics de les classes benestants, també catalanes, en un negoci que en el cas espanyol va acabar sent ruïnós: el de les colònies.

La islamofòbia com arma de guerra. La penosa realitat viscuda per molts espanyols a les colònies marroquines va derivar, i algunes reminiscències ens queden, en islamofòbia, però no sempre. Cal destacar com molts joves que van ser destinats a Ifndi i que durant aquell període no van tenir cap contacte amb la població autòctona, han anat tornant de forma regular i han establert nous lligams amb una terra on van ser destinats de forma involuntària durant la seva joventut. Però, un element que també testimonia l’exposició, i que és important pel context actual a occident, és com ja en aquell moment la islamofòbia es va convertir en una arma de guerra per alertar i imposar-se a la població bereber, però també per unir unes tropes contra un suposat enemic en una contesa bèl·lica que, a priori, poc tenia a veure amb ells.

L’altra cara de la moneda. L’exposició també mira de mostrar la visió oficial que es dóna des de l’altra part, així, al centre de la sala principal de l’exposició, i dins d’una tenda de campanya es pot accedir a un audiovisual amb testimonis i la visita al museu d’Ifni per adonar-se com el que aquí s’amaga, allà es mostra com un èpic episodi més de la independència marroquina. Els seus participants, doncs, no són amagats, sinó que són tractats d’herois. Aquesta idíl·lica visió, sorpresivament, però, també té la contrapartida i és que al 2015 va ser a través de banderes espanyoles constitucionals que alguns joves van voler oposar-se al govern marroquí, al qual acusaven d’haver-los abandonat (i no els faltava raó), però els primers que els van abandonar va ser un govern franquista que els va treure, d’un dia per l’altra i sense preguntar-li a ningú, la provincialitat, i en conseqüència, la nacionalitat espanyola.

Una exposició, en definitiva, que us convidem a que la visiteu, amb calma, sense presses, i que aneu descobrint matisos, visions i maneres diferents d’acostar-se a un episodi històric d’aquells que avergonyeixen als poders i que trenca amb les visions històriques oficials. Així doncs, un nou cas de descolonització o no descolonització mal fet, tal i com hem parlat en altres ocasions al Cultius Culturals a través del Sàhara Occidental.

Gabino Martinez Muñoz

Altres articles relacionats:

El dolor de la nostàlgia

Mur Sàhara. Una terra sense arrels

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s