Descobrint Pilsen


Castellano

Pilsen, en txec Plzeň, és un nom del qual probablement molta gent hagi sentit a parlar, sobretot quan parlem de cervesa, potser no tants però saben que l’origen etimològic recau en una petita ciutat a l’oest de la República Txeca. Aquest estiu la vam poder visitar 🙂

Amb uns 170.000 habitants, Pilsen és la quarta ciutat més poblada del país. El casc antic no és massa gran però té molt d’encant. Si planegem el viatge amb una mica d’antelació, és recomanable reservar les entrades per les visites guiades que ens interessin, en el nostre cas van ser la de la cerveseria Pilsner Urquell i la de la ruta històrica per la xarxa de galeries i carrerons subterranis.

Per començar bé el dia, què millor que esmorzar en algun cafè a prop de la plaça de la República mentre ens anem acostumant al canvi de moneda (tot i que en la majoria de llocs accepten el pagament en euros).

Amb la calma anem caminant (15 min) cap a la fàbrica de cervesa de la Pilsner Urquell, avui ens endinsarem en la producció i la història d’aquesta cerveseria de renom mundial.

Abans del 1840, la cervesa estàndard de Bohèmia era fosca, tèrbola i de baixa qualitat feta a partir d’una fermentació en calent. Els burgesos de l’època no estaven massa contents amb el producte i varen decidir invertir en un nou mètode de producció, liderat pel mestre cerveser bavarès Josef Groll. La nova cervesa es serví per primer cop l’any 1842: havia nascut la Pilsner Urquell.

Mentre la nostra guia ens va explicant detalls històrics i tècnics, anem passant primer per la planta d’envasat i després pels dipòsits de fermentació. Els ingredients bàsics d’aquesta cervesa tan especial estan profundament lligats al territori, des de l’aigua fins al llúpol i els cereals.

La ruta acaba al celler de la fàbrica on la cervesa s’emmagatzema en botes abans d’embotellar-la. Allí ens serveixen a tots els visitants un got de cervesa no filtrada com a tast, sens dubte molt recomanable per als amants d’aquesta beguda.

Imatge 9: Cervesa Pilsen

Ens acomiadem de la fàbrica per anar a dinar, i acabem al Cafe la Rose, en un carrer també del centre. El servei és ràpid i ens permet recuperar forces abans de començar la segona visita guiada, aquest cop pels túnels subterranis de la ciutat, una xarxa de 20 km començada a construir durant l’edat mitjana (s. XIV) per protegir els habitants de conquestes i setges. Actualment només uns 750 m són oberts al públic, a uns 12 m de profunditat. La visita comença al museu de la cervesa, abrigueu-vos que fa fresca dins els túnels!

Ja per acabar la visita de Pilsen, val la pena visitar la gran Sinagoga (Velká Synagoga), construïda a finals del segle XIX i la segona més gran d’Europa després de la de Budapest. D’un estil difícilment classificable, parlaríem d’una combinació d’elements neo-àrabs i neo-romànics, mentre que la torre en forma de ceba recorda a les de les esglésies ortodoxes de l’est d’Europa. Parts de la sinagoga són utilitzades avui en dia per la comunitat jueva de la ciutat, mentre que el hall central s’empra per a concerts i exposicions.

Si es volen visitar museus (Museu de la Bohèmia de l’oest, història nacional de la regió de Pilsen, etc.) potser val la pena una estada de cap de setmana, però si només es visita la ciutat un dia és suficient per emportar-se una impressió de la ciutat i aprendre’n els fets històrics més rellevants.

 

 

Rosa M. Torrademé

Altres articles de la Rosa:

Amsterdam en 48 hores

Mobilitats africanes

Les filles d’Eva

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s