Comparacions incòmodes


Castellano

Sóc jove, de Tarragona i des de que vaig néixer visc a la Part Alta. I perquè us explico això, preguntareu? Fàcil.

Viure en una de les metròpolis més importants de l’Imperi Romà, al voltant de grans edificacions que voregen a una Catedral Medieval, fa que inevitablement acabis sent amant de la cultura d’aquesta petita gran ciutat.

Però ser un amant, no és quelcom recomanable per a un jove, i sobretot per a un precari. I ja no només centrant-me en les runes romanes sinó també amb altres aspectes culturals, com per exemple el teatre, ja que sóc d’aquells que utilitza frases de Shakespeare i mira l’obra dels Miserables en vídeo des de casa.

Però clar… Si un dia tinc la idea de veure una obra, en directe i amb tot el seu encant ja puc anar estalviant, ja que fins a 20 € et poden demanar per a una entrada… I sí, si et vols fer la bona persona i convidar-hi un amic, ja se’t poden arribar a marxar 40 € o 60 €. Al final, acabes al sofà de casa teva veient la típica pel·lícula de TV3 o de la Sexta que no té res a veure amb la cultura que volies ensenyar i/o gaudir.

Així que al final, quin sentit té ser d’una ciutat tan artística si únicament poden accedir a la cultura aquells que tenen certs recursos? De res. Per això demano que es comencin a fer projectes per a la gent jove (o que no ho siguin tant), que no tinguin recursos i vulguin culturitzar-se. Crec que la cultura no ha de ser un negoci, tampoc ha de ser una forma més de guanyar diners ni d’enriquir-se. Ha de ser una eina per a la gent, per al poble, per a tots aquells que necessiten créixer a través d’aquesta. A més, a tothom li agrada ni que sigui alguna cosa relacionada amb la cultura. A tothom. Alguns al teatre, uns quants les runes, altres les pedres i a molts el cinema.

Estadístiques 2016, museus més visitats de Tarragona (gencat.cat)

Museu Diocesà de Tarragona 106.690
Museu Nacional Arqueològic de Tarragona 54.407
Museu d’Art Modern de Tarragona 38.781Museu Nacional Arqueològic de Tarragona. Vil·la romana dels Munts  11.678

Museu i Necròpolis Paleocristians 6.535

 

Tot i així, segons dades d’Injuve els joves prefereixen passar l’oci amb amics al carrer o al cine. 

De fet la majoria d’edificis, obres, muralles, etc. les van fer esclaus i sempre han sigut utilitzades pels burgesos, patricis o aristòcrates. Doncs ja va sent hora que l’altra masa de gent pugui entretenir-se d’aquestes espectacularitats que ens van deixar persones com nosaltres.

I ja no només pel tema econòmic, sinó també per l’Europeu; i el de situar Tarragona al continent. Fa unes setmanes vaig anar al cor d’Europa. A Luxemburg. Allí vaig conèixer una parella que està molt al dia de tots els esdeveniments culturals de la ciutat. I quan els vaig demanar si em podien enviar per correu els actes que hi havia, en obrir la safata d’entrada tenia com 15 correus amb gran quantitat d’esdeveniments. Però el més increïble és que la majoria eren gratuïts i en d’altres, els estudiants ho tenien a meitat de preu. I dins d’aquests links hi havia de tot: Concerts, Museus, teatres, experiències culturals, exposicions, òpera… I és una senzilla ciutat de 157.000 habitants… I mireu, potser molts poden pensar que Luxemburg no es un exemple massa important o massa prestigiós.

Luxemburg. Antic hospital militar reconvertit en centre cultural. Foto: Joan Jordi Abentín

Us puc parlar d’una de les ciutats més grans d’Europa. Una que està al Nord, que té una altra moneda i que és caríssima. I això darrer amb tot el carinyo… Prossegueixo. En aquesta metròpoli, on et gastes un ull de la cara per menjar un “Fish and Chips” i prefereixes caminar des del Riu Thames fins a Euston. Allí la gran majoria de la cultura es gràtis: el Museu d’Història, el de la Ciència, el de la Guerra… I sí aquesta ciutat és Londres.

London. Natural History Museum. © Cultius Culturals

Altres dades d’estadística: Londres lidera el ranking de ciutat europea amb més visitants amb una xifra de 19,06 milions. Londres, París i Barcelona són els líders europeus en rebre turistes (Font: rtve.es), i Londres, Istambul i Barcelona segons hosteltur. (Dades 2016/2017)

Sé que la realitat del nostre territori ens diu que és molt complex arribar a aquest nivell. També penso que les ciutats que he agafat per comparar juguen en la primera divisió de la cultura. Tot i que em pregunto: Què tenen elles que no tinguem? Luxemburg té muntanyes precioses que fan uns paissatges espectaculars però nosaltres tenim la vista de l’Amfiteatre des del Balcó del Mediterrani. Londres té tancs de guerra, nosaltres tenim les muralles que des de fa 2.000 anys aguarden la nostra Part Alta. Els anglesos poden tenir també totes les tombes que van agafar d’Egipte, però nosaltres en tenim de romanes i d’elaboració pròpia, és a dir, no les vam anar buscar a cap banda.

Més dades (font Viquipèdia):

Habitants a Tarragona 131 507 (al 2017)

Habitants a Luxemburg 562 958

Habitants a Londres 8 787 892

Crec que amb crítica constructiva hauríem d’intentar anar sumant granets de sorra per construir una platja que ens doni l’opció de gaudir dels aspectes culturals tal i com ens els mereixem. Crec que poc a poc hem de tenir més clar que no som tan desastre com imaginem i que tenim un capital cultural espectacular. I acabo creient que algun dia podrem conseguir construir-nos com a ciutat i com exemple. Però hauríem de pensar que en aquest aspecte necessitarem esforç, suor i molta lluita.

Foto de portada: Muralles de Tarragona. Fotografia pròpia © Cultius Culturals

Joan Jordi Abentín Senán

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s