Acrobàtiques. Entrevista a Vanessa Martín


De vegades fem entrevistes, ja ho sabeu. Ens encanta parlar amb gent i que ens expliquin què fan i què els ronda la ment. Avui parlem amb una dona de dones, de dones en la història, en la història de la Guerra Civil. Som-hi!

Parlem amb la Vanessa Martín, directora, cap pensant d’Acròbates Cultura, un ‘projecte de gestió cultural’ que neix aquest mateix any 2018. Però abans d’això ja existia Acròbates, com a festival, i com a projecte. Parla’ns d’aquests canvis, del que fèieu abans a Acròbates i aquest nou rumb que just acaba d’iniciar-se.

Vanessa Martín, Acròbates Cultura

L’Acròbates és un festival anual que es realitza a la ciutat de l’Hospitalet de Llobregat des de fa uns quants anys. Enguany celebrem la 13a edició que, com sempre, es realitzarà al llarg del mes de novembre. És un festival singular, de proximitat, que omple de música i poesia la ciutat de l’Hospitalet. L’objectiu principal del festival era (i és) crear un espai anual, en el marc de l’àrea metropolitana, en el qual els autors puguin presentar les obres en bones condicions i dedicant-lo especialment a la paraula i als seus creadors, Acròbates. Alhora, també intentem donar visibilitat a una nova generació de músics, escriptors, poetes, autors, artistes en general, fent que comparteixin cartell i programació amb artistes ja consagrats.

El canvi principal que arrenca amb aquest 2018 és que el que abans només era un festival ara es un projecte de gestió cultural global. Acròbates Cultura vol crear i difondre cultura de proximitat i amb tots els sentits. Gestionem projectes culturals originals i de qualitat, cuidant fins a l’últim detall. I, com sempre dic, ho faig des del Baix Llobregat, impulsant la cultura des de la perifèria de la gran ciutat, fent que s’obrin nous espais de cultura més enllà d’aquesta gran ciutat. Idees no ens falten, sempre dic que som (sóc) una fàbrica d’idees constants i, en aquest projecte que engego, vull seguir la línia que ja tenia el Festival Acròbates (música i poesia) i lligar-ho a l’altra meva gran passió en la qual també hi treballo des de fa temps: la història de l’art i el patrimoni.

Parlem de projectes! Aquest dia 10 s’estrena al Museu de Sant Boi A l’ombra dels fusells. Dones que creen la història. Parla’ns d’aquest primer projecte d’Acròbates Cultura. 

És el primer projecte i no ho és. He estat treballant altres coses abans, però aquest sí que és un projecte que neix gairebé alhora que Acròbates Cultura. “A l’ombra dels fusells. Dones que creen la història” és un recorregut de textos de dones que van viure la Guerra Civil i l’Exili. El tramat de textos s’ha fet a partir d’entrevistes, discursos, poemes, diaris i vivències que relaten el dia a dia d’aquestes dones, les seves inquietuds, desitjos, mancances, voluntats, pors, anhels… Dones, en el fons, que van crear història malgrat el temps històric que van viure, que han deixat petjada i el seu llegat: Mercè Rodoreda, Frederica Montseny, Gloria Fuertes, Clementina Arderiu, Ernestina de Champourcin, Teresa Pàmies… i dones que van escriure la seva memòria i el seu relat en dietaris personals, que han explicat la seva història en una entrevista, etc… Encarnació Martorell és la gran protagonista “anònima”, té un dietari meravellós escrit entre els tretze i els quinze anys, en plena guerra. També Emèrita Arbonés, Eulàlia Berenguer… i d’altres.

La història ens ha silenciat com a dones, per això he volgut que les dones anònimes tinguin un paper dins l’espectacle i puguin tenir també veu explicant la seva pròpia història.

En aquest primer recital també hem volgut incloure les dones “locals”, les santboianes; tenim el seu relat a partir d’una publicació que es va fer recentment i hem volgut incloure’l en aquesta ocasió.

Altres projectes. Què més s’està gestant des d’Acròbates Cultura per als propers mesos? Plans de futur, com veus el nou camí que està agafant el projecte.

Ara mateix Acròbates Cultura porta uns quants espectacles en gira, tots amb la paraula com a fill conductor. La idea és aprofitar l’experiència que m’ha aportat la direcció artística del Festival Acròbates per desenvolupar espectacles de música i poesia (o de música i paraula), sempre de proximitat i amb molta cura per tots els detalls. A més de tot això, estic acabant de perfilar els detalls de la primera exposició, comissariada, gestionada i produïda des d’Acròbates Cultura. Ja us explicaré, inaugurem al juny.

Moltíssimes gràcies Vanessa, amb moltes ganes que ens expliquis aquest nou projecte 🙂

A tots, a més, us animem a que assistiu a l’estrena de l’espectacle-recital ‘A l’ombra dels fusells. Dones que creen la història’ el dissabte dia 10 a les 21h, enmarcat dins de l’exposició ‘Sota les bombes’ del Museu de Sant Boi de Llobregat.

Guiomar Sánchez Pallarès

Altres entrevistes:

Altres articles de la Guiomar

 

Un pensament sobre “Acrobàtiques. Entrevista a Vanessa Martín

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s