Patis de llums.


Castellano

De vegades pensem que la modernitat es troba única i exclusivament a Barcelona, que la resta del territori queda aïllat; una mena de Far West cultural. O això crèiem, això es deia. Per descomptat, sempre ha estat fonamental la tasca de molts artistes i agents culturals en aquestes localitats, que revesteixen l’agenda cultural catalana. Amb l’obertura del Centre d’Art Lo Pati, a Amposta, per exemple, des del 2010 programa exposicions i esdeveniments d’art contemporani a la capital del Montsià. Per la seva banda, a Tortosa, fa quatre anys, va néixer un festival d’art contemporani: el Festival A Cel Obert, caracteritzat per les seves instal·lacions efímeres en patis emblemàtics de la ciutat.

Enguany hem anat (per fi!) al Festival A Cel Obert, des del que es pretén promoure l’art i la creació contemporànies a Tortosa, així com difondre i posar en valor espais arquitectònics de la ciutat. No és casualitat que sigui la seu de la Festa del Renaixement, doncs la majoria d’aquests edificis emblemàtics són palauets de traceria gòtica o del renaixement civil. Una mini Florència ebrenca.

Es tracta d’un recorregut per vuit espais de la ciutat que ens endinsen dins d’una Tortosa que, almenys per a nosaltres, ens era totalment desconeguda. Més enllà de la riba del riu Ebre, més enllà del quatre o cinc espais que teníem vistos de la Festa del Renaixement.

Diferents indrets habitats i re-habitats. El joc entre el continent i el contingut, com aquí al Cultius ens grada. De fet en parlem sempre que tenim oportunitat.  Peces que s’estableixen a l’interior d’un pati i que el renova, el re-situa, el re-significa. Enguany la premissa era la perspectiva. La perspectiva, que des dels grecs fins al renaixement (la ment torna a volar al Renaixement de Tortosa!) han acurat a inventar i reinventar, part indispensable de l’arquitectura, i més contemporàniament, de la instal·lació.

Aquest any hi havia dues novetats, per una banda de resultes de col·laboracions amb espais educatius de la ciutat, que han fet una instal·lació preciosa: l’Estol, ple d’ocellets que, de lluny, semblen convergir en una única bandada, però de prop es multipliquen i en podem veure la seva individualitat. Un joc de percepcions i perspectiva.

De l’altra un projecte del col·lectiu convidat, els Transefímers de la xarxa transversal, amb l’obra CRESCENDO. Juguen amb el continent, l’espai on es troba, l’edifici del Conservatori de Música; i el contingut, un seguit de figures de cartró que pugen per l’escalinata i van disminuint el tamany (in crescendo) creant efectes de perspectiva.

Passejant amb el mapa a la mà et trobes de cop amb cadascuna de les vuit instal·lacions; properes i assequibles, no cal caminar grans kilòmetres a ple sol; que juguen amb els colors, la llum, els miralls i la percepció espacial i ocular que d’elles se’n desprèn.

Els guanyadors d’aquesta edició, però, han estat els Penique Productions amb Globoverde, una instal·lació de plàstic verd que embolcallava per dins un dels convents de Tortosa. Hi havies d’entrar a través d’una mena de cuc de plàstic que, de vegades, et feia dificultosa l’entrada, i hi sorties com engolit per una mena de placenta que t’expulsa a l’exterior. En aquest cas a l’interior. Una mena d’obra sinuosa i orgànica que t’endinsava en un espai on la percepció era gairebé irreal, onírica.

Marxem amb la plena consciència que hi tornarem l’any vinent, i amb la certesa que aquestes iniciatives, aquests festivals i convocatòries són les que ens empenyen cap el futur de l’art i la creació en ciutats i pobles que, de vegades, es tenen per oblidats.

Guiomar Sánchez Pallarès

Altres articles de la Guiomar:

Altres articles sobre continent-contingut

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s