Museu dels escriptors. Dublín


Castellano

Hi ha vegades que els museòlegs, museògrafs, gestors culturals i gent de la cultura en general ens posem una mica massa puretes amb el tema de les exposicions i dels museus. De vegades no hi ha recursos, o personal qualificat, o senzillament els organitzadors estan “antiquats”. Al final, però, passats els anys, entrar en un museu falt de museografia o deixat a mode de gabinet de curiositats– tots nosaltres tenim en ment algun museu d’aquests, no cal dir noms- tot aglutinat en aparent desordre, o ple d’avorridíssims cartells plens de lletra minúscula, pot fer-nos somriure i transportar-nos a segles passats, on la moda era aquesta museografia finisecular a l’estil Quai Branly. Em seguiu?

‘Gabinet de curiositats’ Van Haecht. Sales precursores dels museus. Font: Wikipedia
Musée Quai Branly, París. Museografia moderna després de la reestructuració, foto pròpia, 2015.

Avui us parlaré d’un d’aquests museus, amb els mobles plens de la pols invisible dels segles, i de la museografia que es troba igual que el dia que va néixer el museu: el Museu dels Escriptors, a Dublín. Bàsicament: un drama. Tot i això, parlant-ho amb una amiga meva a ella li va encantar, però aquestes coses, de vegades, és com tot, que va a gustos.

Es tracta d’una casa senyorial victoriana, de principis del segle XIX. A l’interior no només la museografia s’ha aturat en el temps: la decoració, les taules i cadires, el mobiliari en general, i fins i tot el personal -hehe- semblen provenir del 1800.

Font: dublinpubs.com

‘A veces podemos pasarnos años sin vivir en absoluto, y de pronto toda nuestra vida se concentra en un solo instante’ Oscar Wilde

A dins hi trobem un seguit de vitrines de l’època d’Oscar Wilde, gairebé, amb fotografies, objectes personals i primeres edicions dels llibres dels principals escriptors irlandesos. Acompanyat tot amb uns cartells minúsculs i una audioguia avorridíssima, però que t’explica tot, tot, tot, i més. De fet, fins i tot pots escoltar troços dramatitzats dels llibres, primer en anglès, i després en l’idioma triat. Això, de fet, és de les millors coses que té.

‘He puesto tantos enigmas y acertijos que la novela mantendrá ocupados a los profesores durante siglos, discutiendo acerca de lo que quise decir. Esa es la única forma de asegurarse la inmortalidad’ Ulises, James Joyce

De fet, de les coses més curioses és que et pots trobar, a part dels noms ja típics irlandesos, com són Oscar Wilde o James Joyce, altres grans clàssics de la literatura universal, que a tots ens sonen, i que realment van ser, van néixer o van viure a Dublín, i que no en teníem ni idea. Noms com ara Bram Stoker (Dracula), George Bernard Shaw.

Es poden descobrir tots els estils literaris irlandesos, com per exemple el realisme irlandès, amb una dona com a protagonista, Maria Edgeworth amb novel·les com Moral Tales for Young People (1805) que parlen de la Irlanda rural de finals del segle XVII, que era el que li havia tocat viure.

Una altra de les grans troballes lieràries d’aquest museu és l’autor Sean O’casey, dramaturg, amb obra compromesa amb les classes treballadores i el socialisme irlandès. Cal recordar que aquest era un dels països més empobrits, on hi hagué una forta lluita obrera, això també es reflectia en la literatura socialista de principis del XX. És famosa la peça teatral L’arada i les estrelles (1906).

Tota una descoberta que no us deixarà indiferents si sou amants de la literatura, dels edificis antics, o de la museografia decimonònica, vosaltres trieu. Un viatge en el temps assegurat!

Foto portada: Biblioteca del Trinity College, Dublín, que és preciosa, i dins del Writers Museum no deixàven fer fotos.

Si voleu saber més coses sobre Dublín, podeu visitar Dublín #en48h, amb tot de coses per veure! 🙂

Guiomar Sánchez Pallarès

Altres articles de la Guiomar:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s