L’Starkbierfest de Munic


Castellano

La ciutat de Munic és mundialment coneguda, entre d’altres, per l’Oktoberfest, una festa que per a moltes parts del món fins i tot representa Alemanya mateixa (segurament si penseu en el tratge típic d’aquest país, us vindrà al cap “l’equipament” bavarès format per Lederhose i Dirndl). No obstant pels bavaresos i fins i tot pels que ja portem uns anys per aquestes terres, Oktoberfest ha perdut una mica “l’essència” i s’ha fet massa mainstream.

Si mirem les estadístiques d’Oktoberfest des del 1980, veiem com malgrat que el nombre de visitants s’ha mantingut dins un rang bastant estable al voltant dels 6 milions, a partir del 2005 hi ha un canvi de tendència i el nombre de cerveses consumides supera el nombre de visitants, i donat que el preu de la cervesa no ha baixat pas, sinó que ha crescut d’una forma continuada, una de les teories per explicar aquest canvi pot ser la internacionalització de l’esdeveniment, el que es traduiria en l’assistència de cada cop més guiris que vénen d’arreu del món a emborratxar-se fins a no saber ni qui són, mentre que els locals han deixat d’anar-hi tan sovint, això o les noves generacions beuen molt més que abans (el concepte de borratxera extrema està molt més acceptat), que també pot ser, produint les mateixes conseqüències.

Això no obstant, no ha fet que la festa hagi anat a menys sinó que la resposta de les institucions ha estat incrementar la seguretat amb més policies, treballadors del transport públic que es col·loquen a les andanes en forma de cadena humana per evitar que algú massa passat de rosca caigui a les vies, serveis de neteja intensius per fer desaparèixer el més ràpid possible els centenars de regals que els assistents han anat deixant per metros, trens regionals, parcs, etc.

I això durant les més de dues setmanes que dura la festa, en les quals Munic es transforma en la ciutat dels zombis, sobretot a partir del vespre, on és freqüent veure individus solitaris caminant fent esses o extremadament lents per no estampar-se amb el terra a la primera de canvi. L’any passat van passar pel Wiesn (parc on es fa l’Oktoberfest) més de 5,6 milions de persones en 17 dies, 300.000 menys que l’any anterior, en una ciutat de 1,5 milions d’habitants. Amb aquestes xifres podeu constatar l’estat d’stress que viu aquesta urbe acostumada a la tranquil·litat absoluta després de les 20h.

Però aquest article no pretenia parlar sobre Oktoberfest, sinó sobre una altra de les festes de la cervesa de Munic (perquè sí senyors, Oktoberfest només és la més coneguda però al llarg de l’any es van succeint petites i mitjanes festes dedicades a aquesta beguda elevada quasi a tresor nacional). La primera cita important de l’any, entre Carnaval i Setmana Santa, és l’anomenada Starkbierfest (festa de la cervesa forta). I com el seu nom indica, el grau d’alcohol d’aquesta cervesa és major que la mitjana: 6,5% fins a més de 7,5% i el seu origen es remunta a l’edat mitjana, quan els monjos l’elaboraven durant la Quaresma per tal de fer dejú. Les cerveses Bock i Doble Bock en són exemples. A Baviera aquesta època també s’empra per fer sàtira política, una mica seguint amb la idea de Carnaval.

Imatge 3: Restaurant de Paulaner durant Starkbierfest. Font

Starkbierfest és també l’única de les grans festes de la cervesa que no se celebra al parc de Theresienwiese, sinó que ho fa dins dels propis restaurants que les diferents fàbriques de cervesa tenen repartits per la ciutat, especialment el de la marca Paulaner.

Imatge 4: Cervesa Salvator, inventada pels monjos Paulaner. Font.

Paulaner comença la seva història amb una Starkbier, la Salvator, la qual es fabrica des de fa més de 375 anys i històricament era fabricada pels monjos Paulaner. Aquesta cervesa amb color de caramel fosc i de gust intens, feta a partir de malta regional amb un lleuger toc de llúpol, es considera l’ancestre de totes les cerves Doble-Malta (o doble Bock). La història explica que els monjos varen requerir l’aprovació del sobirà de l’època, Karl Theodor (1780), per poder comercialitzar la cervesa. Per això avui en dia, segueix sent l’alcalde el que es beu la primera gerra, i la resta de polítics segueixen venint, malgrat la sàtira i crítiques que els esperen.

Starkbierfest és una oportunitat única per descobrir aquest tipus de cervesa tan apreciada i endinsar-se una mica més en la cultura cervesera de Baviera, en un ambient més relaxat i autèntic.

Rosa M. Torrademé

Foto de portada: Restaurant de Paulaner, antigament conegut com cerveseria Salvator. Font.

 

Altres articles de la Rosa M.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s