Visualitzar per conscienciar


Castellano

En els últims anys hem vist com a la vegada que les fonts d’informació s’han multiplicat, creant molt de soroll tot sigui dit, també s’han fet visible moltes lluites locals a diferents punts del món, i han generat respostes de solidaritat i comprensió.

Així en les lluites indígenes a Llatino-Amèrica, la primavera àrab, la guerra de Síria, el moviment afroamericà als Estats Units i recentment el moviment en contra de l’oleoducte d’Standing Rock, hem vist com les xarxes socials s’omplien de comentaris de gent que malgrat no ser físicament al lloc o fins i tot ser d’una cultura molt allunyada s’interessaven pel que passava i hi trobaven similituds amb moviments socials als quals potser havien participat.

Aquesta realitat a vegades potser no pren la rellevància que li pertoca perquè diàriament rebem una quantitat tan gran d’inputs, de xifres, de noms, de fets, que ens és impossible estructurar la informació i fer una comparativa. Però en el fons vivim en un món globalitzat que es regeix pels mateixos paràmetres, el capital i la seva expansió i, seria estrany, que els problemes que afecten les diferents cultures no estesin relacionats si la dinàmica és la mateixa. Així, com si de la llatinització es tractés, el capitalisme s’ha adaptat a cada cultura generant conflictes propis de cada territori però amb factors comuns a tot el planeta.

Dones de Standing Rock en defensa de l’aigua i de les terres ancestrals dels nadius americans (EUA). Font

Aquest any pel 8 de març les xarxes i els mitjans de comunicació es tornaran a omplir de missatges a favor de la igualtat de drets i probablement de xifres, estadístiques i testimonis de dones que han patit les deficiències d’aquesta igualtat de drets i/o que lluiten per assolir-la. Nosaltres ens hem volgut a sumar a aquest recordatori anant un pas més enllà per tal que avui sigui el tret de sortida d’un projecte de més envergadura, un projecte que ens permeti sintetitzar i visualitzar la realitat del moviment feminista actual a nivell global.

La idea original ens la donà la nostra nova col·laboradora Núria B. quan després de pensar què podíem fer ens plantejà la següent proposta: què us semblaria fer un mapa amb dones que lluiten per una humanitat millor, sempre des d’una perspectiva feminista i ecologista i, que la seva tasca hagi repercutit positivament en molta altra gent?

Dit i fet, en poques hores ja teníem la plataforma online, un llistat amb més de 40 noms i moltes ganes de fer una crida al món perquè ens ajudes a completar un mapa que ens serviria per parlar de lluita social, de col·lectivisme i d’esperança. Un mitjà per constatar que la humanitat cada cop camina més junta, i que gràcies a internet i a les xarxes socials, la solidaritat també s’ha globalitzat.

La Roser Noguer, la Laura Lerzo, la Min Sung, la Soraya Da Rocha Britto, la Xiaolan Wang, la María Barrena, la Mar ladel, la Gergana Yildiz, la Duchaussoy Chloé, l’Emmanuelle Boutier, totes elles de nacionalitats diferents ja han respost a la nostra crida demostrant un cop més la nostra tesi.

Marxa de les dones el dia de la investidura de Donald Trump com a president dels EUA. Font.

Amb aquest mapa doncs fem un pas endavant, primer en la visualització de dones que s’impliquen pels drets humans, segon en la conscienciació que les seves lluites també són les nostres i tercer en la necessitat de sintetitzar i donar exemples positius, exemples que ens ensenyen que no estem sols i que podem aprendre molt de l’experiència d’altres moviments socials d’arreu del món.

Moltes gràcies a totes les que ja heu contribuït a omplir el mapa i esperem que seguiu fent-ho en els pròxims mesos, perquè aquest projecte té data d’inici però no de fi.

https://maphub.net/cultiusculturals/womens-power

Feliç 8 de març, celebreu-lo avui i la resta de dies de l’any!

Núria Barnolas

Rosa M. Torrademé

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s