Passejar per l’art europeu del XIX i el XX


Castellano

L’art europeu dels segles XIX i XX va significar un clar trencament amb la progressió, tant a nivell simbòlic com de tècniques, del que havia estat fins aquell moment la història de l’art. Aquests segles, des de fa un temps, estan sent desglossats de les col·leccions generals de museus tan importants com l’Ermitage de Sant Petersburg, on les obres d’aquest període les trobem a l’edifici de l’Estat Major; o l’Antiga Galeria de Berlín, que des dels seus inicis, acull, només, aquesta època artística. Però avui us volem parlar del museu Pushkin de Moscou. Aquest, des de fa uns anys, compta amb un edifici destinat, exclusivament a l’art europeu dels segles XIX i XX.

pushkin6
Interior de la Galeria

Segurament aquest últim és un dels millors exemples museístics que permeten entendre la importància d’aquests dos segles. Una persona, sense grans coneixements de l’art modern, pot sortir, perfectament, amb una idea general de com i perquè aquests artistes van començar a crear un nou llenguatge artístic.

Rússia compta amb un macromuseu que sense cap mena de dubtes i gairebé inevitablement eclipsa qualsevol altra col·lecció per interessant o important que ens pugui semblar. Òbviament parlem de l’Ermitage. Aquest fet, però, segurament ha permès, per la necessitat d’explicar diferent la història de l’art, que el museu Pushkin apostés per la pedagogia i una museografia molt senzilla, però al mateix temps molt intuïtiva i dinàmica que resulta sorprenentment efectiva.

Jugar amb els corrents artístics que apareixien en paral·lel, amb els contactes que existien entre els artistes… et va permetent entendre perquè un pintor passava d’ensenyar-te el món d’una manera a una altra. I en el fons, aquesta és la grandesa de la museografia.

Més enllà d’això val la pena destacar com inclouen les exposicions temporals dins de la col·lecció permanent. Així, per exemple, per explicar el cubisme, les relacions i coneixements dels artistes europeus amb l’art popular centreafricà, inclouen panells explicatius i relacions entre els quadres permanents d’allò que després o abans pots visitar a la temporal, diferenciant visualment allò que fa relació amb l’exposició de la col·lecció. I regalant a l’espectador una eina molt valuosa per complementar i contextualitzar allò que està veient.

En definitiva, per aquelles persones amants de l’art europeu dels segles XIX i XX, a la Galeria de l’Art Europeu d’aquests segles del Museu Pushkin, trobareu la millor aliada per motivar i justificar aquesta passió i traslladar-la tant a amats com recelosos d’aquest art.

Gabino Martinez Muñoz

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s