Grafiter/es


Castellano English

Hi ha mil trets que distingeixen una ciutat d’una altra: la gent, el disseny i estructura urbanística, el relleu geogràfic…i els grafits (de l’italià graffiti). Un viatge en metro es converteix a vegades en un tour improvisat d’art urbà, on parets i vehicles han estat rebatejats amb spray. Si ens imaginem qui en pot ser l’autor, sovint ens apareix la imatge del típic jove emprenyat amb el món amb pintes de rapper que per la nit es dedica a pintar parets de túnel de tren.

Com tot en aquesta vida aquesta imatge simplificada (i simplista) de la realitat amaga una amalgama d’artistes de totes les edats i amb diferents motivacions units per un sol objectiu: transmetre a través d’un suport urbà. Seria impossible donar una imatge prou precisa dels diferents perfils d’artistes que podem trobar en aquest món tan extens com és el del grafit en un article, per això intentaré agafar uns quants exemples que s’allunyen del perfil típic per tal de, si més no, ampliar els exemples que ens puguin venir al cap quan pensem en art urbà, i en especial, en grafiters.

Lata – 65

I sí! després dels 65 anys hi ha vida! Grans paradoxes de la vida, a vegades coneixes gent jove que sembla que s’hagi de jubilar i jubilats amb més ganes que mai d’aprendre coses noves. Bombardejats com estem les 24 hores d’aquest ideal pervers de joventut pura i eterna, sovint costa remar a contracorrent i no caure en la depressió quan no és possible assemblar-nos-hi.

Per sort el món real és molt més ric i variat que les imatges de models de roba interior de les grans marques en les parades d’autobús i els spots publicitaris i ho demostren els participants de

rafael_marchante2
Participants del workshop organitzat per Lata 65. Foto: Rafael Marchante (Reuters PT)

l workshop d’street art i grafit que es fa a la ciutat de Lisboa amb l’objectiu d’apropar generacions i respondre a les inquietuds de tot aquell que en vol saber més del tema. L’organització Lata 65 s’encarrega d’introduir a tot aquell que vulgui en les tècniques bàsiques del grafit, proveint no només informació teòrica sinó també les eines necessàries per passar a l’acció. La idea original fou de l’arquitecta Lara Seixo Rodrigues (1979) també promotora del festival d’art urbà de Covilhã Woolfest amb la col·laboració de l’espai de treball compartit Cowork Lisboa, de LX Factory i ha resultat ser un èxit rotund.

Sit al-hita – WOW (o les dones a les parets)

Què tenen en comú El Caire, Copenhaguen i Amman? Murals pintats per dones. WOW (Women On Walls) és una iniciativa que aparegué la primavera de 2013 a Egipte amb l’objectiu d’emprar el grafit com a mitjà de reivindicació dels drets de les dones i de potenciar la imatge femenina en el món de l’street art en l’orient mitjà i els països àrabs en general.

women_on_walls-egypt4
Font

WOW és filla de la primavera àrab del 2011, quan amb la revolta contra Hosni Mubarak també es multiplicaren els missatges reivindicatius a les parets i murs de la ciutat. La periodista i fotògrafa sueca Mia Gröndahl documentà a fons els grafits, treball que fou publicat posteriorment sota el nom de “Revolution Graffiti: Street Art of the New Egypt” i s’adonà que dels 17.000 grafits només en uns 250 apareixien representades dones. Fou llavors quan decidí fundar Sit al-hita amb l’egipto-canadenca Angie Balata.

Després de dos anys fent feina local a Egipte, WOW s’extengué per altres països organitzant el primer festival d’street art a Amman amb el lema “De la por a la llibertat”. Durant la setmana que durà el festival, 25 artistes de diferents països àrabs (Egipte, Jordània, Qatar, Bahrain, Palestina, Yemen i Siria) pintaren el mur més llarg de l’Orient mitjà.

Grafit a Afgahnistan (Photo/Shamsia Hassani)
Grafit a Afgahnistan
(Photo/Shamsia Hassani)

WOW ha crescut i es troba construint una xarxa d’artistes per tot el món àrab, de la qual ja més de 60 artistes en formen part. Actualment no només dones en formen part sinó que qualsevol artista que vulgui defensar els drets de les dones és benvingut, l’objectiu a més ja no és només reivindicar políticament el paper de la dona en la societat sinó sobretot fer-la visible en el dia a dia de les ciutats àrabs i mostrar d’una manera més directa problemes com l’assetjament sexual o simplement donar una imatge potent que pot esdevenir en un canvi de mentalitat, com pot ser quelcom tan senzill com una dona pujada en una escala pintant en un mur. Altres artistes es basen en una visió en positiu de la situació i pinten per donar coratge i fer que les dones àrabs es conscienciïn dels seus drets.

Material adicional:

Entrevista de El País a algunes de les artistes de WOW

Imatge de portada: Grafit a Egipte, font:  France24

Rosa Mª Torrademé

rtorrato7@gmail.com

Altres articles de la Rosa:

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s