Viatge al cretaci. Jaciments paleontològics al Pallars Jussà


Castellano English

Avui mirem enrera, molt enera, més del que estem acostumats en aquest blog, per establir-nos en aquella època màgica dels grans paratges naturals i de les bèsties inmenses que eren les reines del planeta: la prehistòria. Més concretament, l’era del cretaci, el darrer període de l’era mesozoica, fa uns 145 milions d’anys.

Volem parlar-vos concretament del parc cretaci al Pallars Jussà, juntament amb el museu de la Conca Dellà, inclosos dins de la xarxa de museus arqueològics de Catalunya. Un sistema integrador que ha permès el desenvolupament tant turístic com patrimonial i científic de la zona, aprofitant els jaciments in situ per establir-hi museografia informativa (encara no experiencial, tot al seu temps).

Jaciment Possa_ vista

 

Forma part del conjunt de la xarxa de jaciments prehistòrics de Catalunya, encapçalada per l’institut Paleontològic Miquel Crusafont de Sabadell.

 

La Posa: el Jaciment de les Rajades.
El jaciment d’icnites de la Posa es troba localitzat a la carretera de Boixols, just al sortir d’Isona, agafant la bifurcació cap el Santurari de la Posa.

Aquest, concretament, el configura un jaciment constituït per més de 2.000 marques d’alimentació (foradets) deixats per rajades. És a dir, la forma que quedava quan aquest animaló excavava una mica el sòl per buscar-hi el menjar, dins de l’aigua, clar. Estem parlant d’un espai marítim que actualment es troba entre les muntanyes del Montsec, al Pallars Jussà, fa 70 milions d’anys, al Cretaci Superior, com hem dit. Sobre el terreny també es pot veure, donat que era terra marítim, petits caus de crancs i d’altres animals, així com les marques que deixaren les corrents marítimes. Durant molts anys, però, es va creure que aquests forats eren les passes gegantines de dinosaures, i fins i tot es podien veure estudis que confirmaven aquestes suposades petjades amb diferents tipus de dinosaures de la època.

El terra, si ens hi fixem bé, està tot ple de clots, de forats, alguns semicirculars. Finalment els estudis realitzats van demostrat que aquests forats no foren produïts pels dinosaures, sinó que els seus autors foren les rajades fent clots buscant aliment. De fet, avui en dia, en zones marítimes, quan es retira l’aigua, es pot veure el mateix tipus de formació. Es diu que com aquesta, d’epoca cretàcica, només hi ha dos més al món, una a l’Antàrtida i una altra a un dels estats nòrdics d’Estats Units.

Museu de la Conca Dellà

Una altra parada interessant en aquest recorregut prehisòric pel Pallars Jussà és el Museu de la Conca Dellà, a Isona. Integrat dins de la xarxa de Museus i Espais Arqueològics de Catalunya, pretén integrar i dinamitzar els poblets, utilitzant les restes i el material arqueològic i patrimonial de la zona del Pallars. En aquest espai es pot veure museïtzades les diferents restes trobades arreu del territori, com és el cas d’una reproducció de l’anomenat Rhabdodon d’Isona, un dinosaure que visqué en aquest terreny i del que es pot aprendre la seva vida i alimentació al museu, així com acompanyat d’alguns jocs interactius.

També es pot trobar, entre d’altres coses, un petit recorregut històric per la vida de la comarca, així com un vídeo sobre la vida prehistòrica de Catalunya, i els seus jaciments principals. Tot plegat unint cadascun dels jaciments i espais arqueològics per fer-hi visita, en una ruta pel cretaci del Pallars, una excursió que es pot fer perfectament en un dia i que ens mostra la vida i la coneixença de la prehistòria d’una manera diferent.

Guiomar Sánchez Pallarès

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s