DOK.fest 2016


Castellano English

Demà s’inaugura la 31a edició del festival internacional de documentals de Munic (DOK.fest Munic) i després d’haver batut el rècord de visitants en la passada edició (més de 35.000) aquest any es preveu que el llistó es mantingui igual o superior.

L’origen d’aquest festival es remunta a la dècada dels 80 quan la secció bavaresa del col·lectiu professional de documentalistes d’Alemanya (AG DOK) es va proposar popularitzar el gènere documental i ampliar-ne el públic. Juntament amb l’associació de cinema de la ciutat de Munic fou possible la primera edició del festival l’any 1985.

El festival compta amb documentals d’origen tan nacional com internacional d’una durada mínima de 52 minuts, dels quals aquest any es guardonaran els dotze millors amb premis d’entre 1.000 fins a 10.000 euros.

La guanyadora de l’edició passada fou la polonesa Hanna Polak amb el seu film “Something better to come” un documental que narra el dia a dia d’una dona atrapada en la vida rural de les zones properes a grans capitals, en aquest cas de Moscou i de com l’únic que l’ajuda a seguir endavant és l’esperança d’un futur millor.

SOMETHING_BETTER_TO_COME_3
Fotograma del documental Something better to come de Hanna Polak. Font

Com no podia ser d’altra manera l’edició d’aquest any compta amb un fort component de la realitat més dura que ens toca viure, especialment el drama europeu dels refugiats amb films com “Seefeuer – Fuocoammae”, “Houses without doors” o “This is exile: diaries of child refugees” el qual narra l’experiència del jove sirià Mani Y. Benchelah als camps de refugiats del Líban. Tampoc s’oblida de l’aniversari de l’accident de Txernòbil i la problemàtica nuclear amb “Atomic: Living in dread and promise” o “Voices from Chernobyl”.

Destaquem també la presència dels nombrosos documentals d’origen Txec com “Ventolin”, “The still life of Věra”, o “The dangerous world of doctor Dolecek”

THE_DANGEROUS_WORLD_OF_DOCTOR_DOLOCEK_1
Fotograma del film “The dangerous life of doctor Dolecek” Font

Problemàtica social, introspecció, relacions sentimentals complicades, llibertat expressada en forma de Parkour, festes rave il·legals a l’Iran, Tweets poètics, joventut en un món desigual, divers i a vegades cruel, privacitat i modernitat, són només un petit recull dels temes que toquen alguns dels documentals del festival.

Si sou tan fans com jo d’aquest gènere, de ben segur que us veureu superats per la quantitat i la qualitat de les obres que es podran veure en els pròxims deu dies a diversos punts de la ciutat de Munic. Doneu-li una ullada al programa i que comencin les apostes per endevinar el guanyador de l’edició d’aquest any.

Rosa M. Torrademé

rtorrato7@gmail.com

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s