Senderisme i art


Castellano English

Ben cert és que l’art està a tot arreu i a vegades en els llocs menys habituals. Així ho demostren les escultures que ens vam trobar un dia qualsevol fent una ruta de senderisme pels Alps bavaresos.

Pels amants del trineu, especialment els més menuts, el circuit de Blomberg (Bad Tölz) situat a uns 60 km al sud de Munic permet gaudir de la muntanya en totes les seves formes durant tot l’any. A més, és també el “Kunstwanderweg” o ruta de senderisme artística amb més altitud de tota Alemanya.

blomberg
Circuit de trineu Blomberg (Bad Tölz). Font: © Blombergbahn

I què és això del senderisme artístic? Doncs almenys per la primera ruta de la qual parlarem, va ser una iniciativa de l’associació d’art de la localitat de Bad Tölz que l’any 2008 va decidir fer un pas més en la promoció d’artistes locals dissenyant i preparant un tram d’1.5 km d’una ruta de senderisme amb 17 escultures. La idea va agradar i posteriorment es varen celebrar dos simposis sobre escultura i “green Art” l’any 2009 i 2012 respectivament en els que es sumaren més obres d’art a la exposició. Actualment n’hi ha 26 d’artistes de la regió de l’Oberbayern (sud del Bayern).

El lema o objectiu de la exposició en la qual es barreja l’art i la natura és el provocar una reflexió en els visitants que finalment els faci replantejar-se l’ecologia i la importància de la natura en les nostres vides. Els efectes del canvi climàtic ja són una realitat per milers de persones arreu del món i les conseqüències de la superpoblació estan començant a notar-se sobretot en els preus de l’energia.

Ha arribat un punt en que el desenvolupament tecnològic ja no és suficient per fer front a aquests problemes sinó que cal és valentia, imaginació, creativitat i la capacitat de donar la volta a molts conceptes que considerem fixes. [1]

Des de la seva inauguració l’any 2008, més de 45 artistes ja han tingut la oportunitat de participar en aquest projecte amb obres que van canviant, uns desapareixen o es col·loquen en altres llocs i d’altres nous n’arriben.

20160214_143253
Bürde (càrrega) – Sebastian Schedo (2012) Blombergbahn (Bad Tölz). Font: foto pròpia

L’estació de Blomberg, no obstant, és només una de les rutes d’aquest tipus que es poden trobar al Bayern.

A prop de la frontera amb la República Txeca, a la localitat d’Eschlkam també hi trobem una ruta de senderisme que conté obres de diferents artistes alemanys i txecs des de l’any 2001. I no falten aquest tipus de rutes en diversos parcs naturals del país germànic. Exemples en tenim en el parc natural de Hirschwald (Bayern) i el parc natural de Fläming (Brandenburg). En aquest existeix l’anomenada ruta de senderisme artístic internacional o “Internationale Kunstwanderweg”que es divideix en ruta nord i sud.

La ruta nord consta d’uns gens menyspreables 17 km amb 10 obres d’art repartides en tot el seu trajecte. Aquesta fou dissenyada entre els anys 2006 i 2007 en el marc d’un concurs artístic nacional. Tres dels artistes foren guanyaren el concurs i un quart obtingué un premi secundari.

Vist l’èxit de la ruta nord, durant el gener del 2009 es realitzà un segon concurs per tal de “poblar” la ruta sud del mateix parc natural. Artistes de la regió del Fläming així com artistes belgues (flamencs) i holandesos foren els participants.
El fenomen green-art no és ni molt menys patrimoni exclusiu d’Alemanya sinó que és ja una realitat en diverses rutes de senderisme europees entre les qual s’hi inclou Espanya. No deixa de ser curiós com un dia d’excursió a la muntanya es pot convertir també en un moment per gaudir de la simbiosi entre l’art natural i l’art humà.
Rosa M. Torrademé

Foto de portada: Internationaler Kunstwanderweg Hoher Fläming: (K)uier(en) – Spazierengehen • © Heiko Bansen

Bibliografia:

[1] http://www.kunstverein-toelzerland.de/sinneswandel.html

[2] http://www.kunst-land-hoher-flaeming.de/

Altre articles de la Rosa:

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s