Aula d’Art. Art a la Biblio


Castellano English

La Universitat, la recerca i l’experiència artística sempre han tingut un lligam més que clar. Són molts centres educatius que tenen espais expositius i amb una programació clara i coherent. A la Rovira i Virgili, sent francs, fins l’any passat això no passava. S’havia fet alguna petita exposició en espais estranys, com el passadís de l’edifici dels “profes”, o alguna instal·lació al pati.

L’any passat, amb la primera fornada del Curs de Comissariat de l’Aula d’Art, portada a terme pel departament d’Història de l’Art i l’Aula d’Art de la URV, es va començar a habilitar el hall del CRAI per a posar-hi intervencions artístiques que els propis alumnes del curs farien, com a treball final.

11040631_901816206523521_780323274956461856_n.jpg
Nova Babilònia. Àngel Pomerol. Maig 2015

El Cultius vam assistir l’any passat al naixement d’aquest element, aquesta petita sala/espai/lloc (perquè en el fons no deixa de ser un vestíbul d’una biblioteca), amb sorolls -aquells propis dels que es troben a la frontera d’espais de silenci- i ordinadors de consulta que s’ha anat utilitzant per exposar o canalitzar sentiment artístic. Aquest possible desavantatge, però, també permet reptes més grans, en el fons la clau està en acostar l’art al gran públic, i en aquest cas les mostres, no les vas a buscar, te les trobes en un lloc de pas. Jorge Conde, Asbel Esteve, Jordi Llort-Figuerola i Àngel Pomerol foren els quatre artistes que l’any passat formaren part d’aquesta aventura.

Enguany, el “pistoletazo” de sortida el donava La incomoditat. He fet caca al teu jardí, de l’artista Arnau Casanoves, comissariat per l’Aida Marín, becària del Programa de Doctorat i alumna del curs anterior.

S’iniciava el cicle. La primera del curs pròpiament ha estat Mapa d’un trasllat de Núria Rion, i comissariada per Sílvia Iturria, Quim Torres, David Aguilera i Lydia Moreno. La mostra reflexiona al voltant del fet de la mobilitat, l’èxode; el sentiment d’haver de transportar o deixar una vida enrere. S’utilitza una obra, Rastre (2012), que neix de cobrir amb aquests materials plàstics l’estanteria d’una masia abandonada a les muntanyes de Prades. En queda un material semi-escultòric que, ubicat sobre uns taulons de fusta, dóna una sensació de muntanyes escarpades. Una peça feta de làtex i fibra de vidre ubicada al pati interior de la biblioteca, un altre espai, un altre bosc. Perquè del que es tractava era de documentar el trasllat, creant un mapa visual, cosmològic, de les vivències que se’n desprèn. Per això l’exposició es complementa amb fotografies i un mapa del trasllat gairebé místic, i un enregistrament del mateix. Deixar, trobar, i retrobar.

L’exposició es pot veure al CRAI Campus Catalunya fins el 16 de febrer. Després en vindran tres més. Una dedicada a fanzines realitzats per dones: les seves inquietuds i vicissituds en un suport que fa poc va viure un revival important al país (08/03-22/03).

Una altra sobre la massacre que va viure la població síria de Kobane, el juny de l’estiu passat, i que no va sacsejar les consciències de la humanitat, en el fons era una de tantes, de la mà de la documentalista Alba Sotorra (29/03-12/04). I una darrera sobre l’irreverent reusenc Francesc Vidal (19/04-03-05).

cartell4567

Art que ocupa espais, art que es crea a la Universitat, art que s’exposa, art que et trobes, art que hauries de buscar, art que et pot inquietar… Però també art que es contraposa a l’ús originari de l’edifici, i que tot i que la combinació pot semblar natural: art i estudiants universitaris, ha creat reaccions al·lèrgiques entre usuaris i artistes. Queda molt camí per recórrer. Queda molt camí per a que les inquietuds artístiques siguin pal de paller de la recerca científica de les nostres universitats.

Gabino Martínez
Guiomar Sánchez

Altres articles de Gabino i Guiomar

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s