Curiositats dels dies internacionals


Castellano English

Gener, inaugurem any nou i calendari de dies internacionals. El primer, el dia internacional anual de commemoració en memòria a les víctimes de l’Holocaust , recorda el moment en que les tropes soviètiques van alliberar el camp de concentració nazi d’Auschwitz (27 gener de 1945).

Pels amants de la temàtica, només recordar que l’1 de gener van expirar els drets d’autor que l’estat de Baviera tenia sobre el famós “Mein Kampf” d’Adolf Hitler i que després de 70 anys de prohibició es pot adquirir novament en una versió minuciosament preparada per l’Institut alemany d’Història Contemporània (IFZ o Institut für Zeitgeschichte). [1]

Seguint amb Febrer, mes conegut sobretot pel dia internacional del càncer (dia 4) trobem el dia internacional de la ràdio (dia 13) i el dia internacional de la llengua materna (de 21). El primer commemora el dia en que fou inaugurada l’emissora de ràdio de les nacions unides l’any 1946 [2] que segueix emetent avui en dia notícies relacionades amb la ONU.

El dia internacional de la llengua materna recorda els fets de Bangladesh de l’any 1952 quan la policia i l’exèrcit de Pakistan obriren foc contra la multitud de manifestants de parla bengalí que es manifestaven pels seus drets lingüístics a Dhaka (Bangladesh, aleshores ocupat per Pakistan). Aquest incident fou una de les causes principals que detonà la creació de l’estat de Bangladesh.

Després de dos mesos recordant i commemorant moments foscos de la història i aprofitant que la primavera ja sembla menys lluny sembla que els senyors de la ONU van decidir celebrar conceptes més abstractes i de caire natural. Sabíeu per exemple que existeix un dia mundial de la felicitat? Doncs sí i és el dia 20 de març per iniciativa del regne de Butàn.

Trobem també dies internacionals de la naturalesa, de la dona, dels boscos (no n’hi havia prou amb la naturalesa? Era massa genèric el concepte?), de l’aigua, de la festa del Nowruz [3] que commemora l’inici de la primavera en diverses cultures i el dia internacional de la meteorologia. No obstant març també ens deixa perles com el dia internacional de la llengua francesa (dia 20)! o el dia internacional del dret a la veritat en relació amb les violacions greus dels drets humans i de la dignitat de les víctimes, títol que recorda al d’alguns estudis que la Generalitat encarrega a les consultores

Abril ens porta més dies internacionals de llengües: xinesa (dia 19) i anglesa (dia 23) un dia específic per reflexionar sobre el genocidi de Rwanda (explícitament dia internacional de reflexió sobre el genocidi perpetuat a Rwanda) i el dia internacional del Jazz (dia 30).

Clarament no ens podem oblidar del dia internacional de les aus migratòries (9 -10 de maig) ni del dia internacional per l’eradicació de la Fístula Obstètrica (23 de maig), [4] que pels no iniciats, es tracta d’una obertura anormal entre la vagina i la bufeta o el recte com a conseqüència d’una pressió extrema durant el part, fet que impedeix que el fetus surti a través de la pelvis de la mare i que en cas de no poder-se efectuar una cesària pot provocar la mort del nadó i crear un canal incontrolat de transport d’orina i excrements cap a la vagina.

wmbd_picture_spEstem a meitat d’any i ja va sent hora d’honorar les vídues (23 de juny) mentre preparem la revetlla de Sant Joan, no sense abans,  és clar, haver-nos recordat del dia internacional del Ioga (21 de juny). Amb l’estiu ja a sobre, ens relacionem més amb tothom i què millor que celebrar el dia internacional de l’amistat (30 de juliol), originari del Paraguai i relacionat amb diverses festivitats provinents de llatino Amèrica o el dia mundial de les cooperatives (primer dissabte de juliol).

Tants moviments anti-nuclears han tingut efecte sobre la ONU provocant que hi hagi dos dies específics que parlen d’aquesta energia: dia internacional en contra dels assaigs nuclears (29 d’agost) proposat per la República de Kazajstán amb l’objectiu de commemorar la clausura del polígon d’assaigs nuclears de Semipalatinsk el mateix dia de l’any 1991 i dia internacional per l’eliminació total de les armes nuclears (26 de setembre).

La comunicació ha estat i segueix sent un dels pilars de la nostra societat, no és d’estranyar doncs que li hagin dedicat un dia al correu pròpiament (9 d’octubre) que recorda la creació da la Unió Postal Universal (UPU) l’any 1874 [5]. Existeix també una relació molt especial entre la ONU i Sud-Àfrica i així ho demostren els tres dies anuals relacionats amb aquest país: Dia internacional de la solidaritat amb el poble en lluita de Sud-Àfrica (16 juny), el dia internacional de Nelson Mandela (18 juliol coincidint amb el seu aniversari) i el dia internacional de la solidaritat amb els presos polítics de Sud-Àfrica (11 d’octubre).

http://www.vertigopolitico.com/images/Infografias/Inodoro.jpg

Llegint els diferents títols dels dies internacionals, un s’empapa de bona voluntat i bons desitjos i s’intenta convèncer que en fons tots aquests dies serveixen per quelcom. Fins que arriba el dia 19 de novembre, i un s’assabenta que és el dia del lavabo! bàsicament per indicar la importància d’aquest element en la salut de milions de persones que no tenen accés als serveis més bàsics.

L’any no ens pot deixar sense dedicar un dia a la industrialització d’Àfrica (20 de novembre) a la corrupció i al migrant, certament sembla tot fet a mida. Faltaria un dia per celebrar l’explotació occidental de l’Àfrica ja que hi som, així tancaríem degudament els esdeveniments dels mesos novembre-desembre.

Feliç dia internacional dels somnis i les bones intencions que aspiren a molt i acaben en quasi res.

Rosa Mª Torrademé

rtorrato7@gmail.com

[1] http://www.bbc.com/mundo/noticias/2016/0/160101_hitler_mi_lucha_mein_kampf_derechos_de_autor_alemania_mr

[2] http://www.unmultimedia.org/radio/spanish/

[3] http://www.un.org/es/events/nowruzday/

[4] http://www.prb.org/SpanishContent/2002/Lafistulaobstetrica.aspx

[5] http://www.un.org/es/events/postday/

Altres articles de la Rosa:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s