Contracultura amb Masquepalabras


Castellano English

Esta noche hay un concierto, ¿te animas?

Corria el febrer de 2012 i jo estava en el meu últim any de carrera a Barcelona. Una nit d’un divendres qualsevol un dels meus companys de pis em va dur al que seria el meu primer contacte amb el col·lectiu masquepalabras. Tocava un tal Todo o Nada al centre cívic del Besós de Llobregat en suport als drets dels animals.

En una sala mitjana a vessar de gent, un noi d’uns vint-i-pocs anys cantava acompanyat d’una guitarra acústica. Cap bateria, ni baix ni segona guitarra, ni falta que li feien, ell sol era capaç de transmetre més que algunes bandes complertes que he vist. Amb un estil molt característic, introduint ritmes més aviat de guitarra elèctrica, variant el tempos constantment i amb unes lletres que necessiten ser analitzades com si d’un poema es tractés, aconseguia connectar amb el públic.

Després d’aquella nit em vaig documentar i vaig descobrir que Todo o Nada havia editat un disc a través de Masquepalabras Records. El segell musical, no obstant, és només una part de l’activitat d’aquesta organització. S’auto-defineixen com un col·lectiu contracultural d’àmbit il·limitat per a la creació i difusió de projectes “amb intenció”, llegit aquí com intenció de transformar i sensibilitzar la societat. Música, vídeo (documentals, videoclips, experimentació,…), radio, narrativa i dibuix, sense prejudicis, sense barreres, amb total independència.

Amb seu física a Madrid (C/ de la Fe, 10, cantonada amb C/ Zurita), La Masquepalabras Corner Shop no només és l’oficina i la tenda on adquirir els seus productes culturals sinó que també té un espai reservat per a sala d’exposicions pròpies o de col·laboracions amb artistes afins.

Com a col·lectiu cultural, moltes de les idees cobren forma en les trobades periòdiques que realitzen amb diferents artistes i creadors en un marc de diàleg i reflexió. La seva carta de presentació i un dels projectes que ha aconseguit més ressò són les sessions de Jam poètica que organitzen sota el nom de Poesía O Barbarie.

Centenars de joves es reuneixen mensualment en un garatge per escoltar poesia…i un dia això adquireix un nom i s’estableix “oficialment” un espai de participació i aprenentatge on no només els artistes convidats donen força a l’art de la paraula sinó que tothom té l’oportunitat de saltar a l’escenari i formar part d’aquest espectacle.

Van per la vintena edició i no sembla que la cosa perdi energia.  Actuacions musicals amb lletres molt reivindicatives i múltiples estils (rap, rock, amb performances, etc.)

El rap és un dels estils més presents i no és gens estrany ja que és un gènere musical que porta el desig de reivindicació en el seu ADN. Grups com Mentenguerra, Noglobal, Duruyae i Latecnika formen el nucli dur d’aquest estil dins de Masquepalabras.org.

La polivalència del col·lectiu no s’acaba en la producció i organització de sessions musicals i poètiques sinó que també organitzen festes de Swing amb música en viu on tothom que es vulgui moure al ritme de Balboa o Lindy Hop hi té un espai assegurat.

Val la pena entrar a la seva web i escoltar alguns dels temes dels artistes o passar-se per la seu o algun dels actes/concerts que organitzen a Madrid. De ben segur que no us deixarà indiferent.

Rosa Mª Torrademé
rtorrato7@gmail.com

Foto de portada: www.masquepalabras.org

Altres articles de la Rosa:

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s