El pas a la modernitat. Llums i colors a la Fundació Mapfre BCN


Castellano English

Barcelona ho té tot, diuen. No sabem si és cert, però una cosa és segura, ara tindrà una cosa més: la nova seu de l’ària de cultura de la Fundació Mapfre tot just s’acaba d’instal·lar al centre neuràlgic de la ciutat. La sala d’exposicions s’ha establert a l’antiga casa Garriga Nogués, palauet modernista situat a Diputació amb Rambla de Catalunya, molt a prop de Passeig de Gràcia, a l’alçada de la Tàpies, la Batlló, Pedrera… el triangle màgic dels grans espais senyorials.

La naixença d’aquesta nova sala d’exposicions s’ha fet “a lo grande!” Amb El triomf del color. De Van Gogh a Matisse. Col·leccions dels museus d’Orsay i l’Orangerie (#expo_triomfcolor a les xarxes). Una exposició de més de 70 quadres dels grans pintors postimpressionistes. En ella no només els grans noms ressonen pels passadissos de la Garriga Nogués, sinó també les obres més representatives d’aquests, juntament am d’altres de menys coneguts però amb un fort lligam que recorre el camí de l’art cap a la modernitat. Agafant el color com a tema central i com, a partir de la experimentació i recerca, tant estètica com científica, es va conjugant tot un seguit de propostes que acabarien per fer arribar a l’abstracció.

El dia de la inauguració, el passat 8 d’octubre, vam poder assistir a la roda de premsa i una visita comentada per als mitjans de la mà de la comissària científica, la conservadora del Museu d’Orsay, Isabelle Cahn. L’anomenem comissària científica perquè, per una banda, l’exposició ha estat comissariada per Guy Cogeval i Pablo Jiménez Burillo, membres de la Fundació Mapfre, i de l’altra, basada en una metodologia més cientificista, la ja citada Cahn. L’exposició es regeix per diverses àrees temàtiques, començant per l’estudi que el químic Michel-Eugène Chevreul, als albors del XIX, havia fet sobre el color i les tonalitats en quant a l’estètica dels quadres. Això influí en gran mesura els artistes postimpressionistes, que començaren, ells també, a investigar i experimentar amb el color i la llum.

De mica en mica, passejant per les sales, ens trobem a Van Gogh, Matisse, Gauguin, Seurat i tota una llarga llista d’artistes que juguen amb els colors, les llums i les formes per així, pas a pas, anar arribant a obres de caire més abstracte, el camí cap a la modernitat.

Més endavant vam poder anar a la roda de premsa, on els comissaris Burillo i Cahn explicaven els principals trets de l’exposició, així com el fet que, des de la sucursal madrilenya de la Fundació, es portava temps plantejant el fet d’obrir una seu a la ciutat comtal, essent aquesta una de les grans ciutats espanyoles pioneres tant econòmica però sobretot culturalment i innovadora. Per tal de poder obrir aquesta seu, ens explicà Jiménez Burillo, han hagut de deixar de realitzar algunes de les activitats que feien a Madrid, així com eliminar una de les quatre exposicions que hi havia previstes. Perquè a l’espai de la Garriga Nogués, tal com explicava el comissari, es pretenen crear exposicions “d’acord amb l’esperit català”, en paraules seves, en el sentit de crear-hi mostres característiques del lloc, no com a mera sucursal de la central madrilenya.

També ens expliquen que, precissament el lloc on s’exposa, la Casa Garriga Nogués, presenta una arquitectura -grans salons, estucats, sostres ornamentats, escalinates, vitralls…- de caire modernista, gairebé coetània a les pintures post impressionistes, de manera que, en paraules de Burillo “es genera menys distància”, oferint un diàleg antagònic en quant a estil però proper en quant a temps històric: les cases on es tenien les obres estaven decorades de manera molt semblant.

Arquitectura, pintura i essència s’entremesclen en aquesta nova aposta de la ciutat, a la que podreu anar gratuïtament fins el 10 de gener de 2016.

Guiomar Sánchez

Imatge portada: ‘Dones de Tahití’ Gauguin, 1891. Imatge cedida per la Fundació
Aquí teniu l’storify que se’n va fer de la roda de premsa i inauguració:
https://storify.com/mapfreFcultura/roda-de-premsa-expo-triomfcolor
Les claus per preparar la visita:
https://www.fundacionmapfre.org/fundacion/es_es/campana/sala-garriga-nogues/prepara-visita/default.jsp

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s