Monestir de Pedralbes. Salut i gastronomia medieval


Sembla mentida quan passegem per Barcelona, atrafegada i sorollosa, que hi pugui haver a prop, sense sortir-ne de la seva “frontera”, un oasi de pau i de quietud. I n’hi han! Ja ho vam comprovar amb la descoberta de l’església de Santa Maria del Pi, en ple centre de la ciutat, joia gòtica i empremta temporal de la ciutat antiga. Ara ho fem amb un altre espai: el Monestir de Pedralbes.

Visita per a comunicadors culturals!

Primer de tot volem agrair a l’equip del monestir per la visita que, juntament amb l’empresa Dive, han ofert a comunicadors culturals, empreses del sector turístic i blogs i plataformes culturals.

Es tracta d’un convent de monges clarisses del segle XIV, fet construir per Elisenda de Montcada, quarta esposa de Jaume II. Abans de la mort del mateix, va voler assegurar-se un lloc, tant social com amb Déu, i per això es féu construïr un monestir. Elisenda de Montcada, no obstant, mai va professar els vots d’Abadessa i a més visqué en un palauet adjacent a la construcció que manà enderrocar un cop ella morís. Des de la seva fundació, i encara avui en dia després que l’any 1983 s’obrís al públic, està habitat per monges clarisses; tot i que un cop obert al públic hi viuen en unes dependències annexes al monestir i només empren puntualment algunes sales de clausura.

És important la diferència social entre les monges, això és un cas evident, però sobretot si ens fixem en la mateixa Elisenda, que, com hem dit, ni tan sols vivia entre les monges. Aquesta diferència es fa patent si ens fixem en el seu sepulcre: una construcció doble que es pot veure des d’ambdues parts del mur -per la part del claustre i per l’interior de l’església- i que representa la figura jacent de la senyora de Montcada, vestida  de penitent -la del claustre- i amb dropatges aristòcrates de l’altra -la de l’església-. És una clara simbologia de poder i jerarquia. Aquesta es pot copsar en gairebé tot el conjunt i els espais que tenien aquelles que es deien de cor, perquè sabien llegir i escriure i per tant podien cantar i interpretar textos, i aquelles altres que havien arribat no només amb una dot massa petita, sinó també amb poca formació, el que les relegava a les tasques més manuals i poc qualificades del convent.

Una de les parts més curioses del monestir és el claustre, aquest aconsegueix majestuositat a través de les seves tres plantes arquitectòniques, una baixa del segle XIV, una primera del XV i una segona del XVI. Entre els seus espais trobem un de plantes medicinals que servia de cura per a la pròpia comunitat clarissa. Actualment és una reconstrucció del que podria haver estat el jardí medicinal a través de tractats i estudis de l’època. En el fons, la vida en el monestir havia de ser completa, el que implicava la gairebé autosuficiència de la comunitat, el que les portava a tenir horts, plantes medicinals, aigua…

Regimen sanitatis

Què menjaven a l’època medieval? Era bo? Encara forma part de la nostra dieta? Era sa? Aquestes preguntes poden ser resoltes en un taller que es fa al mateix monestir de Pedralbes, els diumenges, consistent en preparar el que seria un àpat medieval, amb els ingredients que suposadament formaven part de les dietes d’aquella època, extret a través de tractats i receptes d’època. Degustar aquells plats és menjar història.

Tota una experiència gastrohistòrica, i que després podem fer a casa nostra! Ens queda dir que moltes gràcies per haver-nos convidat, i us animem a totes i tots a que, aquests dies d’estiu que es busquen activitats per fer, no us perdeu aquesta.

Gabino Martínez i Guiomar Sánchez

Amb el hashtag #VisitaMPedralbes podreu veure més fotos, enllaços i tuits relacionats.

Altres articles de Gabino i Guiomar:
Sant Agapito o la festa dels pilons
#MurSàhara. Una terra sense arrels | La expo, el concepte

Castellano English

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s