De tots els atractius de Barcelona trobem el Museu Picasso que, juntament amb la Sagrada Família, configuren els espais més visitats de la ciutat.
Ens trobem al carrer Montcada. El Picasso, talment com el recent inaugurat Museu de les Cultures –l’anterior Barbier-Mueller, aprofita la unió de diversos palauets senyorials del barri del Born, d’entre els segles XIII i XIV remodelats, per crear un espai accessible com a museu modern. En aquest recinte tan singular, però alhora tan característic de Barcelona –cal recordar que la ciutat consta d’una gran quantitat d’equipaments culturals ubicats en remodelats espais històrics, com el Palau Robert o la Virreina, focalitzem l’article d’aquesta setmana. El Museu Picasso, doncs, ens va convidar a una visita per a bloggers i comunicadors culturals per l’exposició temporal Picasso/Dalí, Dalí/Picasso, que es podrà veure fins el 28 de juny.
Comencem la visita x a bloggers! #picassodalí pic.twitter.com/1X6s2Gz1Vx
— Cultius Culturals (@CultiusCultural) June 4, 2015
La visita ens va permetre, a part de desvirtualitzar companys de la vida cultural de Twittter, fer un recorregut per la obra d’aquests dos artistes de la mà del director del museu, Bernardo Laniado-Romero, i l’equip de comunicació.
La idea d’aquesta exposició sorgí de la relació entre el Museu Picasso de Barcelona i The Dalí Museum de Sant Petersburg, Florida que, juntament amb la Fundació Gala-Salvador Dalí de Figueres, volgueren crear una mostra que aglutinés les creacions d’aquests dos controvertits i enigmàtics artistes, i com les obres d’un influiren en les de l’altre, lligant així dos personatges clàssics en l’art del segle XX en una exposició inèdita fins el moment: la comparativa i relació de Pablo i Salvador, Salvador i Pablo, Picasso i Dalí.
Dalí estudià la etapa blava de Picasso #PicassoDalí @museupicasso pic.twitter.com/PbfOva0qNd
— Guiomar SP (@guiomar_sp) June 4, 2015
D’aquesta manera la mostra traça un recorregut temàtic i estilístic que, comparativament, ens mostra obres dels dos artistes, comparant-los i posant de manifest com un jove Dalí feia els primers passos cap a l’avantguarda tenint com a referent, juntament amb molts d’altres, el propi Picasso. Moments de canvi, revistes i monografies que Dalí llegia i dels quals sorgí aquesta gran influència i admoració pel malagueny; moments en els quals es van trobar, etc. Com per exemple la revista Cahiers d’Art en la que va aparèixer una foto de l’estudi de Picasso que Dalí podria haver vist.
S’explica el pas d’ambdós per Barcelona, i com aquesta ciutat influencia els seus joves esperits, però també com reaccionen les seves ments davant d’un París d’avantguarda, de caire surrealista. Com els dos artistes adquireixen estils i temàtiques semblants, i on es pot veure com la multiplicitat de la perspectiva i el tractament dels volumns han in fluenciat la obra de Dalí, arribant a veure-hi fins i tot la germinació dels quadres anomenats ‘putrefactes’ que beuen directament del cubisme i el collage picassià.
Picasso no sólo influencia a Dalí estilísticamente, sino en las técnicas, como aquí el #collage #PicassoDalí pic.twitter.com/TW5TzfGnD5
— La Cultura Social (@SocialCultura) June 4, 2015
Al llarg de l’exposició es pot veure com els seus mètodes s’entrellacen fins la irrupció de la Guerra Civil, moment en el que l’estil dels dos s’allunya completament, mostrant una obra molt diferent però en ambdós casos molt alegòrica del conflicte; per una banda Premonició de la Guerra Civil –de la qual a la expo hi ha l’esbós, i Picasso amb el Guernica.
#PicassoDalí Arriba la Guerra Civil i ambdós artistes en deixen constància pic.twitter.com/LTuGBAAkEv
— Manel Miró (@ManelMiro) June 4, 2015
Així, el Museu Picasso ens transporta al món d’aquests dos personatges que són més propers del que podríem imaginar, amb una exposició comparativa que ens fa reflexionar sobre les seves dues realitats, experiències i vivències.
Aquí us deixem el Storify que n’ha fet el museu arran de les piulades que vam fer els bloggers. Acabem donant les gràcies a tot l’equip del Museu per l’activitat!
Guiomar Sánchez
Fotografia de portada: @PatrimoniBlog
Altres articles de Guiomar Sánchez:
Descobrint Santa Maria del Pi
Flashback. Els mil i un objectius de Leopoldo Pomés