#MurSàhara. Una terra sense arrels | La expo, el concepte.


Castellano English

Les darreres setmanes hem assistit amb orgull a la primera exposició de dos dels membres de l’equip, el Gabino i la Guiomar, i una de les col·laboradores, la Paola; membres de l’associaió cultural BAQRA. Juntament amb les associacions Hammada i Una Finestra al Món han realitzat les primeres passes dins de l’aventura del comissariatge expositiu. Ho han fet de la mà del departament de Cooperació de l’Ajuntament de Tarragona, amb una exposició sobre el conflicte del Sàhara Occidental. #MurSàhara. Una terra sense arrels

Al Cultius ja en vam parlar d’això, en l’article El dolor de la nostàlgia, amb el que s’explicava la història del conflicte a partir del Museu de la Resistència o el Museu de l’Exèrcit d’Alliberació Popular Sahrauí, a Tindouf, Argèlia. Tanmateix, us deixem el vídeo d’Aleix Saló que explica de manera clara i senzilla el problema, que és el que es va mostrar durant la inauguració, el passat 12 de maig.

El Sàhara Occidental segueix sent la darrera colònia africana -Espanya segueix sent oficialment la potencia administradora- tot i que està en mans del domini marroquí. Això comportà desigualtats socials en la població sahrauí, que es va veure dividida entre els membres de la resistència -Frente Polisario- establerts en territori algerià, separats de les persones que es quedaren a les ciutats ocupades. La separació fou sobretot física: es construí un mur de sorra. El mur més gran del món després de la muralla xinesa; és a dir, el mur militaritzat més gran del món en actiu. Quaranta-dos anys més tard, la situació segueix essent la mateixa.

Actualment el Sàhara Occidental continua sota la ocupació del Marroc, menys una part que està “alliberada” de militars, però àmpliament minada. El procés de descolonització encara no està tancat, i ni l’administració espanyola, ni l’ONU amb la seva corresponent Missió (la MINURSO), han resolt, encara, la situació. Tot plegat ha portat a una realitat molt complexa, amb sahrauís exiliats per tot el món, també a les nostres comarques; d’altres que malviuen sota l’ocupació marroquina; i la meitat com a refugiats en els camps del desert de la Hammada, a la província algeriana de Tinduf.

L’exposició, doncs, pretén mostrar la separació de la societat sahrauí a través de la presència d’un mur físic que separa l’ambient de la sala en dos. Per una banda l’espai dels camps de refugiats, amb fotografies cedides per persones que hi han estat, com són l’Alba Benedicto i l’Enric Llorens, gràcies als quals s’ha pogut traçar un discurs fotogràfic que va des de la quotidianitat dels campaments fins a manifestacions i fotografies del propi mur, fetes des dels territoris “alliberats”.

Un cop passat el mur ens trobem en els territoris ocupats, on trobem una instal·lació artística d’Enric Vives sobre l’expoli (la mina de fosfats més gran del món, pesca, sorra i productes agrícoles) que es pateix en aquesta regió juntament amb un audiovisual d’Equip Media Sàhara, un grup d’activistes que graven les agressions que pateixen els ciutadans sahrauís de les ciutats ocupades. La violència i la por d’aquestes imatges poden sentir-se des de l’altra banda del mur, des de l’inici de la sala, talment com la població sahrauí sent el lament dels seus compatriotes.

L’exposició, que es pot veure fins el dia 30 de maig a l’Espai Jove Kesse de Tarragona, vol posar de manifest una de les injustícies i crueltats del món en el que ens trobem, i amb ella fer referència a totes les altres que hi ha i de les que sabem poc o molt, però que ens acompanyen en el nostre dia a dia.

#MurSàhara. Una terra sense arrels vol mostrar el doble desarrelament d’aquesta població. Per una banda, els refugiats es troben en una terra erma en la que no es pot conrear gairebé res; de l’altra, la gent dels territoris ocupats es troben en la seva pròpia terra sense poder ser mestresses d’aquesta.

Contents i il·lusionats, us animem a que aneu a veure-la si us trobeu per Tarragona aquests dies! També us deixem l’enllaç a la galeria fotogràfica que estan realitzant i que podeu anar ampliant enviant les vostres 🙂

Guiomar Sánchez
Gabino Martínez

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s